Golden Ocean henter 2,9 milliarder kroner for å kjøpe Fredriksen-skip

Det John Fredriksen-dominerte tørrlastrederiet skal kjøpe 18 skip til 6,4 milliarder kroner. – Så langt er første kvartal det sterkeste vi har sett de siste årene, sier Golden Ocean-sjef Ulrik Andersen.

John Fredriksen er største eier i Golden Ocean.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Golden Ocean vurderer å kjøpe 18 skip fra sin største eier, John Fredriksens Hemen Holding.

De vil koste 752 millioner dollar, tilsvarende 6,4 milliarder kroner, ifølge en børsmelding.

I den forbindelse har selskaper tilknyttet Hemen Holding gått med på å gi selskapet et lån på 414 millioner dollar – tilsvarende 55 prosent av kjøpsprisen.

For å kunne gjennomføre kjøpet henter Golden Ocean også inn 338 millioner dollar (2,87 milliarder kroner) gjennom en rettet emisjon (aksjesalg), som ble betydelig overtegnet.

Aksjekursen ble satt til 53,00 kroner per aksje, fire kroner under sluttkursen onsdag.

Hemen Holding (Fredriksen) kjøper aksjer for 169 millioner dollar, og opprettholder dermed sin eierandel på 39 prosent i selskapet.

Arctic Securities, DNB Markets, ABN AMRO, Oddo BHF, Danske Bank, Fearnley Securities, ING Bank, Nordea Bank, Pareto Securities, og SEB deltok i tilretteleggelsen av emisjonen.

Det foreslås også en reparasjonsemisjon på 143,6 millioner kroner.

Aksjen

Resultatnedgang

Golden Ocean melder for øvrig om et resultat etter skatt på 25,4 millioner dollar – ned fra 45,8 millioner dollar i samme kvartal året før.

Det gir et resultat per aksje på 0,18 dollar, ned fra 0,29 dollar i 2019.

Justert brutto driftsresultat (ebitda) landet samtidig på 59,3 millioner – ned fra 73,9 millioner året før.

Golden Oceans kontantbeholdning er på 175,1 millioner dollar ved utgangen av kvartalet.

Selv om fraktratene har bedret seg utover i 2020, venter selskapet at coronapandemien og vaksineringsløpet kan gi økt volatilitet på kort sikt.

«Så langt har første kvartal av 2021 vært det sterkeste vi har sett de siste årene, noe som antyder en stram balanse mellom tilbud og etterspørsel og lover godt for årets balanse», sier konsernsjef Ulrik Andersen i børsmeldingen.

Totalt sett i første kvartal regner Golden Ocean med at TCE-ratene (time charter equivalents, det vil si bruttoinntektene minus kostnadene for reisen) vil være lavere enn de nåværende.

På lengre sikt regner selskapet med at markedet støttes av rask nedgang i den globale tørrbulkflåten.

Styret har valgt å droppe utbyttebetaling, men varsler at det har som intensjon å betale ut en betydelig andel av inntjeningen fremover, i tråd med de sterke markedsutsiktene.

Børsmeldingen om emisjonen finner du herHer finner du kvartalsresultatetLes også: (+) Det er noe pussig med to innsidesalg i Fredriksens inkassogigantHold on. Fetching…
Publisert: