Streiken vil ramme oljeproduksjonen hardt

Ledernes streik vil føre til at seks felt må stenges ned. Det rammer 330.000 fat eller åtte prosent av produksjonen på sokkelen, sier Norsk olje og gass.

Gjøa-feltet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det kommer frem i en melding fra Norsk olje og gass, etter at fagforbundet Lederne tidligere i uken varslet en opptrapping av streiken.

Oppdatering 3. oktober: Streiken vil trappes opp fra midnatt 4. oktober, heter det i meldingen. Lørdag opplyser informasjonssjef Kolbjørn Andreassen i Norsk Olje Gass at det her menes natt til mandag.

Tidligere har det vært meldt i flere medier at streiken trappes opp søndag.

Arbeidsgiverorganisasjonen sier at det ser ut til at Kvitebjørn og det tilknyttede feltet Valemon, samt Gudrun og Gina Krog, må stenge ned. Disse feltene er operert av Equinor.

Neptune-opererte Gjøa vil også måtte stenge ned, sammen med Vega-feltet som er operert av Wintershall Dea. Dette feltet er knyttet til Gjøa.

Totalt produserer disse seks feltene 330.000 fat oljeekvivalenter per dag, ifølge organisasjonen. Det tilsvarer om lag åtte prosent av produksjonen på sokkelen.

Les også

Varsler kraftig opptrapping av oljestreiken

Brøt meklingen

Det var onsdag at meklingen mellom partene ble brutt. I utgangspunktet gikk 43 medlemmer ut i streik på Johan Sverdrup-feltet.

Produksjonen ble imidlertid ikke avbrutt.

Fra midnatt 4. oktober vil streiken trappes opp, og da vil 18 medlemmer i Lederne streike på Gudrun, 18 medlemmer på Gina Krog, 18 på Kvitebjørn og 72 på Gjøa-feltet.

– Norsk olje og gass satte frem et økonomisk tilbud som ble akseptert av Industri Energi og Safe, som representerer 85 prosent av de sokkelansatte. Det minste forbundet Lederne godtok det ikke og valgte å gå i streik, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass.

Han mener at Lederne krevde utvidelse av tariffområdet, men at det ligger utenfor det man kan forhandle om i sokkelavtalen.

– Streiken kommer fordi vi ikke ser vilje til å diskutere avtale for våre medlemmer knyttet til nye former for drift av plattformene, sa Ledernes forbundsleder Audun Ingvartsen i en pressemelding tidligere i uken.

Publisert: