Statsforvalter: Kan bli aktuelt med felles tiltak

Alle kommuner i Viken er hasteinnkalt til møte om smitteutviklingen og tiltak i regionen. – Vi må ha en felles innsats for å få ned R-tallet, sier statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland.

STATSFORVALTER: Valgerd Svarstad Haugland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Mandag klokken 12.00 samles alle kommunene i Oslo og Viken til møte hos Statsforvalteren.

Valgerd Svarstad Haugland, statsforvalter i Oslo og Viken, sier til VG at hun ikke vil gå inn på hvilke tiltak som ligger på bordet i forkant av møtet.

– Hovedformålet med møtet er å få en forståelse blant kommunene i Oslo og Viken om at vi må ha en felles innsats for å få ned R-tallet. Økningen i smitte er for sterk fra dag til dag nå, og vi må ha en samlet innsats for å få den ned, sier hun.

– Vi hadde egentlig innkalt kommunene til et møte i morgen, men i har fremskyndet møtet til i dag. Vi har også hatt møter med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i helgen.

Aktuelt med delvis regionale tiltak

I Oslo har 3300 personer fått påvist smitte de siste 14 dagene, ifølge kommunens egne tall. Det utgjør 473 personer per 100.000 innbyggere, og kommunen har varslet strenge tiltak.

Flere kommuner i Viken har også høye smittetall, deriblant Lillestrøm, Drammen og Lørenskog, viser VGs coronaoversikt.

– Vil det være aktuelt at deler av Oslo og Viken innfører felles tiltak?

– Det kan være aktuelt, men det må vi komme tilbake til, sier Haugland.

– Hva tenker du om at det kan komme tiltak også i kommuner i Viken som har lite smitte?

– Mange er hyttekommuner, så det kan hende de ønsker tiltak nå, men det blir interessant å høre hva de sier på møtet, sier hun.

Støtter regionale tiltak

Eyvind Jørgensen Schumacher (Ap), ordfører i Ullensaker kommune, skriver i en sms til VG at han er positiv til regionale føringer.

– Vi er en region med høy mobilitet for både folk og virus. Jeg mener hele regionen bør på tiltaksnivå 5A, skriver Schumacher, og viser til regjeringens tiltaksnivå ved lokale smitteutbrudd.

Også Ragnhild Bergheim, ordfører i Lørenskog, forteller at hun ønsker regionale tiltak:

– Vi i Lørenskog støtter en nasjonal forskrift på regionalt nivå. Det å få like tiltak som gjelder i alle kommunene i regionen, vil gjøre det enklere for innbyggere å orientere seg om hvilke regler som gjelder. Det er også lettere å sette inn nye tiltak raskt i hele regionen når det er behov for dette, sier hun.

– Vi står også oppi en felles utfordring både når det gjelder kapasitet på laboratoriene som skal analysere testene vi sender inn og sykehusinnleggelser, noe som gjør at vi må se utover vår egen kommune.

Ordfører Jørgen Vik (Ap) i Lillestrøm kommune er positiv.

– Jeg støtter regionale tiltak i en svært bekymringsverdig situasjon. Lillestrøm er allerede på nivå 5A, skriver han i en sms til VG.

POSITIV: Eyvind Jørgensen Schumacher, Ordfører i Ullensaker kommune, ønsker regionale tiltak for å snu smittetrenden.

Avventende kommuner

Ordfører i Lier kommune, Gunn Cecilie Ringdal (H) er også blant ordførerne i Viken-kommunene som er hasteinnkalt til Statsforvalteren mandag. Hun er ikke kjent med temaet for møtet, men sier i forkant av møtet:

– Situasjonen med høye smittetall gjør imidlertid at vi er forberedt på at det tas raske avgjørelser. I Lier har vi to skoler på rødt nivå – Hallingstad og Hegg – men jeg er foreløpig ikke kjent med at det gjøres vurderinger om å rødt nivå for flere skoler i vår kommune.

Les også

Nakstad om Oslo-tiltak: Må være målrettede og kraftige

VG har vært i kontakt med en rekke andre ordførere i forkant av hastemøtet mandag.

– Nå avventer vi møtet med Statsforvalteren i dag, svarer Lisbeth Hammer Krog (H), ordfører i Bærum kommune, på spørsmålet om kommunen ønsker regionale tiltak.

Ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) i Drammen kommune sier til VG i forkant av møtet at hun ikke kjenner innholdet, og derfor ikke kan uttale seg.

Publisert: