Har færre misligholdte personlån enn før krisen

DNB var rustet for tapsbølge, men problemlånene hos personkunder har blitt færre under coronapandemien. I den kriserammede offshorenæringen taper imidlertid storbanken milliarder – og har gått inn som medeier av offshoreskip.

TALLSLIPP: DNB-sjef Kjerstin Braathen og finansdirektør Ottar Ertzeid la torsdag frem rapporten for tredje kvartal.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Utviklingen har vært ganske annerledes og mer positiv enn vi trodde, sier finansdirektør Ottar Ertzeid til E24.

DNB-sjef Kjerstin Braathen og Ertzeid la torsdag frem kvartalstallene til storbanken – et tallslipp som viste at utlånstapene var langt lavere enn analytikerne hadde ventet.

Les også

Lave renter krymper DNB-overskuddet

Mindre mislighold enn før krisen

Ifølge Ertzeid er det også færre misligholdte lån hos personkundene nå enn før pandemien traff Norge. Han vil likevel ikke ut med noen tall over omfanget av problemlånene.

Da coronakrisen rammet norsk økonomi satt DNB til side milliarder til kommende utlånstap, inkludert en halv milliard til tap på personlån.

– Vi tok ganske store økninger i tapsavsetninger på denne porteføljen, basert på at norsk økonomi var forventet å utvikle seg dramatisk mye svakere enn før pandemien, sier Ertzeid.

Store tap på personkundene ser det foreløpig ikke ut til å bli noe av. Kvartalsrapporten DNB la frem torsdag viser derimot at 360 millioner som var regnet som kommende tap på personlån nå blir tilbakeført.

– Utviklingen har vært mer positiv enn vi kanskje fryktet i mars og april, sier Braathen.

Les også

Wework dropper leieavtale med DNB på Aker Brygge

Rentekutt og krisepakker

Siden coronauroen herjet som verst har regjeringen og Stortinget rullet ut flere krisepakker og Norges Bank har kuttet styringsrenten til rekordlave null prosent.

– Jeg tror det har vært avgjørende. Både rentenedsettelsen, men også garantiordningen og kompensasjonsordningen. Selv om bruken har vært lavere har det vært viktig for dem som har fått det, sier DNB-sjefen.

– Det er usikkerhet der ute. Selv om vi legger bak oss et kvartal som er bra er det høyere usikkerhet enn normalt, legger hun til.

Les også

Storbanker refses av kundene: – Langt fra godt nok

De siste tallene fra Nav viser at 3,5 prosent av arbeidsstyrken var registrert som helt arbeidsledige, etter at ledigheten nådde 10,4 prosent på det høyeste i vår.

– Etter rentereduksjonen til Norges Bank har nesten alle personkundene fått en kraftig reduksjon i låneutgiftene sine. 93 prosent av våre kunder har flytende rente på boliglån, sier Ertzeid.

– Det betyr at norske personkunder har økonomisk sett mer penger mellom hendene og føler nok en større grad av sikkerhet enn vi opplever når vi snakker med andre banker i andre land, sier han.

DNB-aksjen

Har blitt medeier i offshoreskip

Men i en kriserammet offshorebransje, der DNB har betydelige utlån, er situasjonen «krevende», ifølge Braathen.

Mens tapene på personkunder er små er nemlig bildet langt mørkere i næringen som leverer tjenester til oljeselskapene. Fallet i oljeprisen og kunder som kutter pengebruk har gjort en allerede vanskelig situasjon verre for rederiene.

Senest i september advarte Rederiforbundet om at coronakrisen kan gi ny rekord i antall skip i opplag før jul.

DNB har utlån på 92,5 milliarder kroner til olje, gass og offshore, og har så langt i år satt til side 5,5 milliarder til tap. Det utgjør rundt 60 prosent av de samlede tapsavsetningene.

Som andre kreditorer har DNB også omgjort lån til aksjer i enkelte offshorerederier i krise, deriblant Solstad Offshore. Dermed har banken blitt medeier i en rekke offshoreskip.

Braathen sier banken jobber med kundene for å finne løsninger, men sier det vil ta tid.

– Vi går ikke inn og tar aktivt styring som eier. Det gjør vi unntaksvis når vi tar over hele selskapet, men det er ikke tilfelle her.

– Vi har ikke satt noe konkret tidsperspektiv, men er forberedt på at det kommer til å være tøft i offshore i noen år til, sier hun.

Publisert
  1. Resultatrushet
  2. DNB
BT anbefaler

– Ville ikke vært her uten dere.

Imagine Dragons henvender seg direkte til Martin Holmes i Bergen Live i et Facebook-innlegg.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 11-åring på sparkesykkel påkjørt av bil

  2. Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

  3. Her er Matapour før angrepet. – Ikke avklart om han har samarbeidet med andre.

  4. «Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

  5. Tror kriminell pro-russisk gruppering står bak

  6. I februar flyktet Yulia fra krigen. Nå jobber hun selv med å hjelpe flyktninger i Bergen.