Den siste uttalelsen kan skjerpe striden mellom den islamistiske republikken og USA og dets allierte om Irans atomprogram.

— Kjerneanrikingsanlegget i Fordow vil være i drift i nær framtid. 20 prosent, 3,5 prosent og 4 prosent anriket uran kan bli produsert her, sa Fereydoun Abbasi Davani, sjefen for Irans atomenergiorganisasjon, ifølge den iranske avisa Kayhan søndag.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA mener å ha funnet en rekke indikasjoner på at Iran har forsøkt å utvikle atomvåpen, ifølge en rapport som kom i november i fjor.

Her heter det blant annet at Iran har begynt å overføre kjernefysisk materiale til det underjordiske anlegget Fordow, som ligger like utenfor sjiamuslimenes hellige by Qom.

Forhandlinger?

Om Fordow nå settes i drift, vil det kunne sette kjepper i hjulene for nye atomforhandlinger med vestlige stormakter. Iran har bedt om at samtalene med de fem permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd og Tyskland gjenopptas, etter å ha stått i stampe i et år.

USA og dets allierte mener Iran forsøker å bygge atomvåpen, noe Iran avviser blankt. Hensikten med landets atomprogram er utelukkende å produsere energi, hevder iranske ledere.

20 prosent

Iranske myndigheter har i flere måneder varslet at de vil anrike uran ved Fordow, et beskyttet anlegg bygget dypt inne i et fjell midt i landet. Verket ble kjent for omverdenen i 2009. Anriking av uran med en renhetsgrad på 20 prosent er allerede i gang på et annet anlegg - over bakken. I driften av kjernekraftverk kreves vanligvis uran med en renhetsgrad på omkring 3,5 prosent.

Irans erkefiender, USA og Israel, har ikke utelukket at de kan komme til å angripe landet militært hvis det ikke blir en diplomatisk løsning på atomstriden. Ifølge diplomater vil iranerne flytte anrikingen til Fordow for å beskytte virksomheten mot eventuelle angrep fra fienden.

Sanksjoner

USAs president Barack Obama godkjente i forrige uke nye sanksjoner mot Iran. Sanksjonene er rettet mot Irans finanssektor og både private og offentlige banker, inkludert den iranske sentralbanken.

EU-diplomater uttalte denne uken at også EU-landene er blitt enige om nye sanksjoner, som skal gjelde et forbud mot import av olje. Det er imidlertid fortsatt uklart når disse sanksjonene skal tre i kraft.

Ordkrigen mellom Vesten og Iran har tilspisset seg etter at Iran gjennomførte en marineøvelse i internasjonalt farvann øst for det strategisk viktige Hormuzstredet. Teheran truet blant annet med å blokkere stredet dersom sanksjonene skjerpes. Rundt en tredel av verdens oljetransport til sjøs går gjennom Hormuzstredet. (©NTB)