Sjefen for selskapet, Mark Zuckerberg, har lenge kjempet imot innsyn i IT-gigantens finanser. Planen har vært å offentliggjøre tallene først etter at Facebook går på børs i USA.

Nå må han fremskynde planene. Årsaken er at selskapet før nyttår passerte 500 aksjonærer. Etter amerikansk lov må han dermed levere regnskap i løpet av 120 dager. Klokken begynte å tikke 1. januar.

Facebook kan bli den største børsnoteringen av et IT-selskap noensinne. Ryktene om en børsnotering svirret lenge i luften. Ifølge The Wall Street Journal sier anonyme kilder i selskapet at dette vil annonseres allerede denne uken. Nå begynner brikkene å falle på plass.

Dersom Facebook skal unngå innsyn i regnskapet før det går på børs, må dette skje før 29. april. Men fordi papirmøllen i forkant av en børsnotering tar noen måneder, må avgjørelsen sannsynligvis tas denne uken.

Ingen vet hva de tjener

For et selskap som lever av åpenhet har de mange hemmeligheter. Nøyaktig hvor mye selskapet tjener er det bare noen få innad i selskapet som vet.

For alle på utsiden blir det kvalifisert gjetning. Analysefirmaet eMarketer Inc. anslår omsetningen til 4,27 milliarder dollar i 2011. Det høres mye ut, men Apple omsetter for det samme hver 3. uke.— Det er året 1999 igjen. Vi er tilbake til tiden hvor entusiasme og håp overskygger historie og virkelighet, sier Lise Buyer, toppsjef i Class V Group LLC, til industrimagasinet Wired.

Det er investeringsbankene Goldman Sachs og Morgan Stanley som skal undersøke hva investorer er villige til å betale for en Facebook-aksje. De siste estimatene er at selskapets verdi vil prises til rundt 75–100 milliarder dollar. Det er mer enn McDonalds, Amazon, og Statoil.

1 prosent er en milliard dollar

Det er én rød tråd i en børsnotering: Penger. Facebook ventes å hente inn over 10 milliarder dollar i friske penger ved å gå på børs. Det er seks ganger mer enn hva Google greide i 2004. Investeringsbankene kutter honorarene sine for å vinne kampen om banken som fikk Facebook på børs. Jakten på en aksje i det private markedet har intensivert siden børsryktene.

De relativt få ansatte (rundt 3000), som tilsammen eier 30 prosent av sitt eget selskap, kan virkelig sprette champagnen hvis Mark Zuckerberg setter sin signatur på de rette papirene.

James Montgomery i Montgomery & Co rådfører selskaper som vurderer å gå på børs.

— Børsnoteringen av Facebook blir ikonisk, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Mark Zuckerberg i Facebook.
ROBERT GALBRAITH