Stordalen i fersk podcast: – Formuen min ligger i selskapene
Hotellkongen forklarer hvorfor hans personlige formue alene ikke kan redde Nordic Choice og Ving.

I podcasten Stormkast, som utgis av Stordalen og Per Valebrokks kommunikasjonsbyrå Storm Communications, snakker de to om coronakrisen og Stordalens reiselivsimperium.
Valebrokk setter fingeren på et spørsmål flere har stilt seg den siste tiden: Hvorfor skal staten redde Petter Stordalen?
– Noen har trukket frem at «Petter Stordalen, han er så rik, han er god for mange milliarder kroner. Kan ikke han bare selge huset sitt eller kvitte seg med en bil eller tre, så skal skattebetalerne slippe å sørge for at Petter forblir en rik mann». Har du sympati for det argumentet, spør Valebrokk i løpet av podcasten.
– Jeg forstår at man kan se det på den måten. Men det er viktig å forstå at formuen min ligger i de selskapene. Jeg har ikke de pengene på bok, de sitter ikke i banken, svarer Stordalen.
– Verdiene ligger i Nordic Choice, de ligger i Ving, i Hurtigruta, i eiendommer og alle andre selskaper som vi er investert i. Når markedet stopper og, og gjestene uteblir, så rammes en stor del av disse selskapene, og da er de mye mindre verdt, sier hotellkongen.
– Avhengig av gjester
Allerede 17. mars bekreftet Nordic Choice Hotels at 3.000 ansatte hadde blitt permittert i Norden. Totalt har kjeden 17.000 ansatte.
Overfor Dagens Næringsliv har Stordalen senere opplyst at hotellkjeden taper 250 millioner kroner i måneden, selv om de gjør alt de kan for å kutte kostnader.
Til Valebrokk forklarer Stordalen hvor ille det står til for øyeblikket.
– Uansett forberedelser du har gjort på kriser som dette, så kan ingen leve... en butikk kan ikke leve uten at det kommer kunder og skal kjøpe varer, en restaurant er avhengig av at det kommer folk i restauranten, hoteller er faktisk avhengig av at det er gjester der, sier Stordalen.
E24s oversikt over effektene av coronavirusetForberedt på finanskrisen
Selve ideen med hoteller er forsvunnet under en krise som dette, fortsetter han.
– Når næringsgrunnlaget er tatt bort, så har det ingenting å si hva du har [i bunn og grunn] av cash og gjeld, da handler det bare om å legge en plan, «hvordan skal du komme gjennom dette», for du vil komme tilbake til en mer normal tilstand, du vet bare ikke når.
Stordalen sier han har vært med på fem-seks store kriser i sitt forretningsliv, og viser til at de var rustet til å holde ut finanskrisen i 2008–2009 i noen få år.
Stengte landegrenser og absolutt ingen gjester, derimot, det kunne man ikke forberede seg på, påpeker han.
Likevel er Stordalen overbevist om at næringslivet skal komme seg gjennom krisen.
– Næringer som i dag er rammet, de vil reise seg igjen. Handelsnæringen, reiselivsnæringen, de vil reise seg igjen. Spørsmålet er når og i hvilken form de kommer til å reise seg, sier han.