Verdens rikeste tapte 13.600 milliarder i år

Etter to år med stor vekst i formuene, har papirtapene det siste året vært enorme for verdens rikeste mennesker. Størst er fallet for Elon Musk, som samtidig tar turen inn i historieboken.

SKREKKÅR: Både Jeff Bezos, Elon Musk og Mark Zuckerberg har opplevd at formuene har forvitret i løpet av det siste året.
Publisert: Publisert:

Verdens 500 rikeste mennesker har gjennom 2022 fått formuene barbert med 1.400 milliarder dollar, tilsvarende 13.600 milliarder kroner, ifølge Bloomberg.

Det er drøyt 1.200 milliarder kroner mer enn Oljefondets samlede verdi. Nyttårsaften har fondets uoffisielle telleverk stoppet på 12.381 milliarder kroner.

Ingen har tapt mer enn Tesla-sjef Elon Musk. Tidligere denne måneden ramlet han ned fra tronen som verdens rikeste, etter et spektakulært formuesfall.

I løpet av året har han måtte se formuen krympe med 133 milliarder dollar, tilsvarende 1.300 milliarder kroner, ifølge Bloombergs milliardærindeks.

De norske milliardærene i Sveits: Slik er det nye livet

Først i verden

Musk var etter Jeff Bezos den andre personen i verden til å ha en formue på over 200 milliarder dollar. Deretter ble han den første, og foreløpig eneste, til å passere 300 milliarder dollar. Men fra toppen på 340 milliarder dollar i november 2021, har det gått bratt nedover.

Tesla-sjefen er nå den første personen i verden som har måttet se sin formue minke med 200 milliarder dollar.

Musk har i det nyttårsrakettene sendes til himmels lørdag kveld en anslått formue på 137 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

Men Musk er langt fra den eneste som har tapt store summer det siste året.

Se oversikt: Dette tjente de 1000 best betalte advokatene i 2021

Formuesras

Amazon-gründer Jeff Bezos har det siste året måtte se at formuen har ramlet med i overkant av 85 milliarder dollar. Det har skjedd etter at Amazon-aksjen har falt med i overkant av 50 prosent i år.

Bezos, som nå ligger på sjetteplass over verdens rikeste, har ved nyttår en anslått formue på 107 milliarder dollar.

Blant de 25 rikeste i verden er det en som skiller seg ut når det gjelder prosentvis utvikling. Meta-sjef Mark Zuckerberg.

2022 ble et svært kronglete år for selskapet, som ved siden av den generelle teknologi-skepsisen i markedet, måtte kjempe mot økonomisk nedgang, økt konkurranse og tap av annonsedata.

Det hele førte til at Facebook-eierens aksje falt 64 prosent gjennom Wall Street-året.

Aksjeraset har bidratt til at Zuckerbergs formue har blitt barbert med 79,9 milliarder dollar til 45,6 milliarder dollar. Det gir han en 25. plass på Bloombergs liste, tidligere har han vært så høyt som på tredjeplass.

Verdens rikeste, franske Bernard Arnault, har mistet verdier for 16 milliarder dollar i år, ifølge Bloomberg. Hans formue er dermed på 162 milliarder dollar.

Full oversikt: Dette tjente 720 partnerne i EY, PwC, KPMG, Deloitte og BDO i 2021

Tjente stort

For Gautam Adani har det gått motsatt vei i år.

Inderen står nå oppført som verdens tredje rikeste med en papirformue på 121 milliarder dollar, opp 44 milliarder dollar siden årsskiftet.

Han er styreleder og grunnlegger i Adani Group, som jobber innen utvikling, energi og industri.

Adani bygget sin karriere i kull- og havneindustrien i India på 80-tallet. Til tross for at han aldri fullførte høyere utdanning, har han bygget et forretningsimperium som handler i alt fra flyplasser og energi, til sement.

Publisert: