«Rådebank»-skaperen: - Har du et skyhøyt mål, si det høyt og drit i fallhøyden

Allerede første dag på filmskolen bestemte Linn-Jeanethe Kyed (41) seg for å vinne Student-Oscar. Hun er første gjest ut i ny sesong av «Power Ladies», som nå er en E24-podkast.

I podkasten «Power Ladies» har Yrja en åpen og ærlig prat med kvinner som har utmerket seg innenfor sitt arbeid. Linn-Jeanethe Kyed (bildet) er ukens gjest.
  • Yrja Oftedahl
Publisert: Publisert:

Linn-Jeanethe Kyed er en prisvinnende manusforfatter og dramatiker. Best kjent er hun som skaperen og manusforfatteren av tv-suksessen «Rådebank» som gikk over tre sesonger på NRK.

Linn-Jeanethe vant student-Oscar og ble i tillegg nominert til Oscar for beste kortfilm for filmen “Tuba Atlantic”. Senere har hun hanket inn flere Gullruten for Rådebank, blant annet for beste manus.

Når du tenker på ordet suksess, hva eller hvem dukker opp i hodet ditt?

– Suksess for meg er å tørre å gjøre det man vil. Med det mener jeg at folk og samfunn kan ha mange slags oppfatninger om hva du burde strebe etter, men det er ikke sikkert det samsvarer med det du faktisk ønsker. Og da ender man fort opp som umotivert og desillusjonert.

Største feil som ble en viktig lærdom?

– Jeg har hatt en overdreven tro på egen evne til å produsere, men også jeg trenger søvn, fri og et liv. Så lærdomen er vel noe så uoriginalt som at balanse i livet er avgjørende for ikke å treffe veggen.

Dårligste rådet du har hørt noen i din bransje gi? Hva burde det byttes ut med?

– «Vi løser det i klippen» bør byttes til «løs det på papiret». 

Linn-Jeanethe Kyed (41) med programleder, Yrja Oftedahl

Hvis du føler deg overveldet eller befinner deg i en periode hvor det oppleves som alt tilsynelatende går i mot deg? Hva gjør du?

– Tar meg en lang, varm dusj. Men nå må jeg kanskje finne på noe nytt.

Hvilket TV-serier ser du på når du selv skal underholdes?

Jeg ser mye tv, naturlig nok. Har akkurat sett alle sesonger av The Wire på nytt. Det er jo en klisje i min verden, men den er noe av det beste som noen sinne er laget. Og den holder seg utrolig godt. Vanvittig bra drama, fortalt på en måte som få tør i dag. De satser på at publikum er oppegående nok til å ikke måtte få ting inn med teskje. Som publikum føler jeg nesten at jeg blir belønnet. Fortellingen går sakte, men føles aldri treg. Et mesterverk.

I episoden får vi høre mer om hvordan Linn-Jeanethe har jobbet seg helt til topps i en til tider krevende bransje. Hvilket tips og triks hun har lært på veien. Samt hvordan skriveprosessen i TV-serier kan fungere.

Publisert: