Lånekassen legger ned i Bergen

Lånekassen reduserer antall kontorer fra seks til fire. Bergen og Tromsø ofres, mens kontorene i Oslo, Trondheim, Stavanger og Ørsta vil bestå.

Publisert Publisert

SAMLER RESSURSENE: – Det er behov for å samle ressursene på færre steder, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om nedleggelsen av Lånekassens kontorer i Bergen og Tromsø. Foto: Terje Pedersen / Scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Etter det som omtales som «en helhetlig vurdering», har Lånekassen fått fullmakt til å avvikle kontoret i Tromsø innen 2020 og kontoret i Bergen i løpet av 2023. Til sammen berøres 40 årsverk – 20 i Bergen og 20 i Tromsø.

– Stadig flere av Lånekassens tjenester er det nå brukerne som løser selv, via nettet. En rekke tjenester er blitt digitalisert og automatisert. Det fører til at Lånekassen ikke trenger så mange medarbeidere som før for å behandle sakene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Les også

BT møtte de ansatte i Bergen i fjor høst: – Vi spør om det nå er en ny trend i at all statlig virksomhet sentraliseres til Oslo?

Statsråden understreker at alle som blir berørt av nedbemanningen i Tromsø og Bergen, skal få tilbud om jobb i Trondheim, Stavanger eller Ørsta.

– For å sikre solide fagmiljøer for manuell saksbehandling i fremtiden, er det behov for å samle ressursene på færre steder. Lånekassen får en slankere organisasjon, samtidig som vi ivaretar viktige distriktspolitiske hensyn. Kontoret i Ørsta blir opprettholdt, og den største nedbemanningen skal skje i Oslo, sier Røe Isaksen.

Statsråden erkjenner at dette er en vond og vanskelig beskjed for Lånekassens ansatte i Bergen og Tromsø, men understreker at begge byene har et stort arbeidsmarked.

– Lånekassen har fått god tid til avvikle kontorene, og både Bergen og Tromsø er relativt store arbeidsmarkeder med mulighet for å få nye jobber, sier kunnskapsministeren.

Lysbakken: - Rammer kvaliteten

– Det er svært skuffende at regjeringen legger ned kontorene for Lånekassen i Bergen og Tromsø, som er to av landets store utdanningsbyer. Dette vil ramme kvaliteten på tilbudet og 40 arbeidsplasser går tapt, sier SV-leder Audun Lysbakken i en kommentar.

Han kjøper ikke argumentene om nettløsningene gjør kontorene overflødige.

– Digitaliseringen som nå brukes som et argument for å effektivisere bort arbeidsplasser ivaretar ikke den direkte oppfølgingene som mange studenter fremdeles vil ha behov for, sier han.

Publisert