Antonis Samaras, statsminister i Hellas, ber de folkevalgte ta ansvar og godkjenne den siste runden med kutt og innstramninger, på til sammen 13,5 milliarder euro.

Hellas har lovet å gjennomføre disse kuttene for å få den sårt trengte låneutbetalingen på 31 milliarder euro. Den såkalte troikaen: EU, ESB (Den europeiske sentralbanken) og IMF (Det internasjonale pengefondet) har holdt pengene låst siden mai med krav om at Hellas gjennomfører større innsparinger.

Mandag legger regjeringen frem for parlamentet et forslag til kuttplan. Statsminister Samaras advarer de folkevalgte om ikke å ta ansvar.

— Vi må redde landet fra katastrofe. Å forlate euroen ville være et mareritt og vi skal forhindre det, sa Samaras søndag, ifølge Financial Times.

Parlamentet skal diskutere kuttplanen og stemme over den tirsdag eller onsdag.

Lover slutt på kutt

Statskassen i Hellas vil gå tom for penger i slutten av november uten lånet fra troikaen. De er helt avhengig av disse pengene for blant annet å få kapital inn i bankene, holde velferdsstaten i gang, betale kreditorer og utbetale lønn og pensjoner.

Offentlige ansatte og pensjonister har allerede måtte takle store kutt i lønninger og pensjoner. Samaras insisterer på at denne runden med kutt blir den siste.

- Vi har lovet å hindre en exit fra eurosonen og det er det vi gjør nå. Vi har gitt det øverste prioritet fordi hvis ikke vi klarer dette, så er alt annet uten betydning, sier Samaras.

Han advarte samtidig parlamentet om at en exit fra eurosonen vil føre til et fall i levestandarden på 80 prosent sammenliknet med nivået i 2009, skriver Bloomberg.

— De som har veddet på at vi vil mislykkes, som har veddet på drakmen, har begynt å forstå at de vil tape dette veddemålet, sa Samaras.

Kan få mer tid

Troikaen har antydet at Hellas kan få mer tid enn tidligere vedtatt til å gjennomføre de omfattende kuttene, men først vil de se at planen blir vedtatt i parlamentet.

Kuttene de siste årene har vært så dramatiske at gjeld som andel av BNP har økt og ikke blitt redusert, slik målsetningen var. Mer tid kan bidra til å få den greske økonomien tilbake på vekstsporet. Løftet om mer tid kan komme på eurosonens finansministermøte i Brussel 12. november.

Fagforeningene lar seg ikke overbevise og har varslet nok en runde med streik de neste dagene. Analytikere sier til Bloomberg News at de forventer at redningspakken vil bli vedtatt i parlamentet, men bare med noen få stemmers flertall.