— En milepæl for den nye oljeprovinsen nord i Norge. Jeg er imponert over disse dimensjonene, sier statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet.

Sammen med en delegasjon som representerer 20 norske bedrifter ,har statssekretæren vært på besøk på verdens største skipsverft, Hyundai-verftet i Sør-Korea. Der fikk de blant annet se den første oljeplattformen som skal være på plass i Barentshavet i løpet av neste år.

Goliat-plattformen skal fraktes halve verden rundt med et spesialbygget skip. Når den etter planen er på plass i Barentshavet neste år, starter et nytt kapittel i det norske oljeeventyret neste høst. Startdatoen er satt til 1. november 2013.— Dette blir en viktig første plattform i et stort oljefelt i Barentshavet. En tredjedel av alle uoppdagede gass- og oljeressurser finnes i arktiske strøk. Barentshavet er en stor del av dette. Denne plattformen er spesiallaget og konstruert for å tåle forholdene i dette havområdet, sier Henriksen.

Komplisert

Oljeselskapet Eni eier plattformen og skal være operatør. Designet er levert av Sevan Marine. Kommunikasjonssjef i Eni, Andreas Wulf, sier at plattformen er den største som noen gang er bygget i dette designet.

— Plattformen ligger stille, og dreier ikke etter vind og værforhold, sier Wulf.

Statssekretær Per Rune Henriksen har fått løfter om at leveringsplanen skal holdes. - Det er en utfordrende byggeprosess. Alt må klaffe i første forsøk, sier han.

Norsk teknologi

Store deler av plattformen er bygget med norsk teknologi. Et mål med besøket i Sør-Korea er å sikre fortsatt innsalg av den norske offshoreteknologien.

— Dette er det tredje besøket siden 2010 for norske underleverandører. At norsk industri er på hugget, er viktig innenfor dette området, sier Henriksen.

Interessert i økonominyheter? Følg oss på facebook!