Stoppet sak om skatteparadis

SV vil at bystyret skal si nei til å kjøpe tjenester fra selskaper i skatteparadis, men ordføreren har stoppet saken.

Publisert Publisert

SA NEI: Ordfører Trude Drevland avviste et privat forslag fra SVs Tina Åsgård om å gjøre Bergen kommune til skatteparadisfri sone. Foto: Odd Mehus (arkiv)

  • Gunnar Wiederstrøm
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Vi ønsket at et samlet bystyre skulle vedta dette. Det viser seg at mange av de selskapene som har vunnet anbudskonkurranser for blant annet Oslo kommune, har etablert seg i skatteparadis for å spare skatt, forteller Tina Åsgård, bystyremedlem for SV.

Taper milliarder

Hun viser til en rapport lansert ved Norges Handelshøyskole som viser at Norge mister 7,5 milliarder kroner i skatteinntekter grunnet multinasjonale selskapers bruk av skatteparadis.

— Mange av de selskapene som leverer tjenester til kommuner, er store internasjonale konsern som bruker skatteparadis for å skjule profitten sin. Slik forsvinner norske skattepenger som skulle gått til offentlige tjenester, sier Åsgård.

Hun sier dette også skjer i Bergen og viser til at NRK Hordaland nylig avdekket at Espira, som driver private barnehager i Bergen, har kontor på skatteparadiset Guernsey.

- Ingen begrunnelse

Men da Åsgårds private forslag kom opp til behandling i forretningsutvalget, avviste byrådspartiene saken etter forslag fra ordfører Trude Drevland.

— Bystyredirektøren innstilte for forretningsutvalget at saken burde oversendes byrådet for videre utredning, og at byrådet ble bedt om å fremme et notat til bystyret. Det ville ikke Drevland, som avviste saken uten begrunnelse, sier Åsgård.

Hun ble svært overrasket over vedtaket. Særlig fordi flere kommuner har behandlet tilsvarende saker. Blant annet har Ulstein kommune, som har stort borgerlig flertall, enstemmig gått inn for dette.

— Ordfører Jan Berset, som representerer Høyre, sa i den forbindelse at det offentlige ikke skal bidra til svart og skjult økonomi.

Har klaget

SV har nå klaget på vedtaket i forretningsutvalget. Partiet viser i sin klage til bystyrets reglement:

«Private forslag må bare omhandle en sak som hører inn under kommunens ansvarsområde. Private forslag kan ikke ha samme innhold som konkrete saker som ligger til behandling i et av bystyrets organer. Representantene kan heller ikke fremme forslag med samme innhold som konkrete saker som har vært behandlet i bystyrets organer i samme bystyreperiode.

Et privat forslag skal leveres bystyrets kontor og må inneholde en skriftlig redegjørelse, samt forslag til vedtakspunkt.»

— Jeg kan ikke skjønne annet enn at SVs private forslag oppfyller alle krav som reglementet stiller til slike forslag. Bystyredirektøren er åpenbart av samme oppfatning, sier Åsgård.

BT har bedt om kommentar fra ordfører Trude Drevland. Hun skriver i en SMS at hun ikke vil kommentere saken før den er behandlet av forretningsutvalget tirsdag.

Publisert