Les også:

Det sies å være den største korrupsjonsskandalen i Indias historie, og indiske medier har møtt opp i hopetall under rettshøringene i New Delhi denne uken. TV-journalister har stått på rekke med sine kameraer utenfor rettslokalene der tidligere teleminister Andimuthu Raja og åtte andre tiltalte har svart på korrupsjonsanklager ved utdeling mobillisenser i 2008.

En av disse er sjefen i Unitech, som sammen med Telenor eier mobiloperatøren Uninor. Unitech er blant dem som skal ha fått kjøpt lisenser til spottpris, og dermed er Telenor indirekte innblandet i saken.

Høy temperatur

Saken har skapt politisk krise i India, og rettshøringene har vært preget av høy temperatur og kaos. Fire av de ni tiltalte er allerede fengslet. Et stort diskusjonstema har vært om de fem andre, deriblant Unitech-sjef Sanjay Chandra, også skal fengsles, uten å kunne betale seg ut ved kausjon. Nå må han vente til onsdag på svar.

Indere er kanskje sinte, men få er overrasket over det som skjer. Alle Aftenposten snakket med idet rettshøringene startet, var enige om én ting: Det har vært mange korrupsjonsskandaler i India i det siste. Altfor mange.

— Korrupsjon er et stort problem i India. Mektige politikere involvert, sier Mahar Singh Jakher (23).

— Du er nødt til å bestikke folk i India. Få byråkrater jobber uten at du tilbyr penger, sier studenten Ankit Jain (20).

— India er et utviklingsland. Hvis det skal bli et utviklet land som USA, må korrupsjonen elimineres, sier Yamini Chawla (18).

- Uheldig

Telenor er glad for den økende motstanden mot korrupsjon i landet.

— Vi har en nulltoleranse for korrupsjon. Vi er for åpenhet og at det skal være like vilkår i markedet, sier informasjonssjef Esben Tuman i Telenor.

Han medgir at Telenor godt kunne vært foruten birollen selskapet må spille på grunn av mistanker mot partneren i det som nærmest er blitt en symbolsak i korrupsjonskampen i India.

— Det er klart det er uheldig, men vi mener det må reageres overfor dem som eventuelt har gjort noe galt. Vårt fokus er først og fremst driften av Uninor, sier han.

Sultestreik og protester

Forrige helg var det stor fest ved turistattraksjonen India Gate som ligger like ved rettslokalene. Da fikk den sultestreikende aktivisten Anna Hazare (72) gjennomslag for sitt krav om å etablere en sterk ombudsmann for å hanskes med korrupsjon.

Hazare er blitt en folkehelt for sin innsats. Over hele landet har mennesker den siste tiden vært ute i gatene og protestert mot korrupsjon. Bollywoodstjerner støttet Hazare offentlig, og på Facebook og Twitter ble folk oppfordret til å droppe lunsjen i solidaritet. Til slutt ga myndighetene ga altså etter.

Mange skandaler

Indere håper nå på mindre korrupsjon. I dette landet er nemlig korrupsjon en del av hverdagen. I det siste er flere stor skandaler blitt avdekket. Blant annet ble det i forrige måned hevdet gjennom Wikileaks at Kongresspartiet hadde bestukket opposisjonen for å vinne et mistillitsvotum i 2008. Fjorårets Samveldeleker var preget av anklager om korrupsjon.

Nylig ble til og med landets vaktbikkje i kampen mot korrupsjon tvunget til å gå av – fordi han selv er mistenkt for korrupsjon.

Også folks privatøkonomi lider. I en meningsmåling publisert i storavisen The Hindustan Times denne uken sa seks av ti at de har betalt bestikkelser. De fleste mente at politikere er mest korrupt.

Mistillit

Det er Kulwinder Singh (30) fra Punjab enig i.

— Korrupsjon ligger i våre politikeres natur. De tror det er deres fødselsrett, sier han.

— I India blir ikke korrupte politikere eller byråkrater kastet i fengsel, så korrupsjonen øker, fortsetter han, før mobiltelefonen hans ringer.

Singh er kunde hos Airtel, en av de største mobiloperatørene. Selskapet er ikke innblandet i lisensskandalen, sier Singh, før han ler litt.

— Eller, vi kan ikke si sikkert at de ikke er innblandet, for kanskje er de også det. De er bare ikke involvert ennå.