Den greske finansministeren bekrefter nå at avtalen er i havn, opplyser tv-kanalen CNBC.

Gjeldssaneringen blir den største som er gjennomført noen gang. Utgangspunktet er en privat gjeld på totalt 206 milliarder euro, og målet med avtalen var å redusere denne med 53 prosent. Over 95 prosent av de private kreditorene har sagt seg villige til å bli med på en gjeldskuttavtale.

Det betyr at denne gjeldsbyrden nå trolig vil bli halvert, og at gjelden blir redusert med rundt 103 milliarder euro.

— Dette er et veldig bra resultat, og markedet vil reagere med lettelse på at det nå ser ut til at man har funnet en løsning, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til Aftenposten.no. At gjeldsavtalen nå er i boks innebærer trolig at det siste hinderet for at Hellas skal få utbetalt et nytt kriselån på 130 milliarder euro fra EU og det internasjonale pengefondet (IMF) er ryddet av veien.

— Det fremstår nå som nokså klart at de får penger innen 20. mars ( en stor gjeldsregning på 14,5 milliarder euro forfaller denne datoen, red anm.), men det er viktig å huske på at Hellas fremdeles skal gjennom mange porter. Det er valg i april/mai, og den nye regjeringen må følges opp av EU og IMF hvert kvartal for å se til at de iverksetter tiltakene de skal, sier Juel.

85 prosent av långiverne sier ja

155 milliarder euro av den private gjelden er i statsobligasjoner som er kontrollert av gresk lovgivning og som har blitt utstedt til banker og andre finansinstitusjoner.

I tillegg vil statsobligasjoner for 20 milliarder euro, som ikke er styrt av grekerne, også være en del av avtalen.

Både greske og europeiske banker har nå godkjent avtalen, og blant disse finnes også finansgigantene BNP Paribas og Commerzbank AG. Totalt har i overkant av 85 prosent av de private kreditorene sagt seg villige til å bli med på avtalen.

Ved å bruke en fersk lov som omtales som «collective action clauses» (CAC) kan greske myndigheter også tvinge en større andel private kreditorer til å bli med på avtalen. Dette har gjort det mulig å få med over 95 prosent av de private kreditorene.

IMF-sjefen: - Dette er lovende

En gresk tjenestemann sier til Bloomberg at utfallet av avtalen er «svært positivt», og at man fremdeles jobber med å få oversikt over nøyaktig hvor mange kreditorer som har akseptert gjeldssaneringen.

Også lederen for det internasjonale pengefondet (IMF), er svært optimistisk.

— Det ser ut til at tallene er lovende. I dette øyeblikk ser det ut til å gå gjennom, sier Christine Lagarde i et intervju med den amerikanske TV-stasjonen PBS.

Nyheten fører også til solid oppgang på børsene i Asia. Klokken 08.45 var Nikkei-indeksen i Tokyo opp 1,65 prosent, mens CSI-indeksen i Shanghai var opp 1,08 prosent.

På de europeiske børsene var ikke oppgangen like sterk. Like etter åpning fredag var hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,25 prosent. Lenger sør på kontinentet lå de viktigste indeksene såvidt rundt nullpunktet.