Klomsæt frikjent

Tingrettsdommer Hans Bloch-Hoell og hans to meddommere har frifunnet Sigurd Klomsæt.

FRIKJENT: Påtalemyndigheten mente Klomsæt var ansvarlig for at bilder av Anders Behring Breivik ble publisert på flere nettaviser
  • Håkon Letvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Påtalemyndigheten mente Klomsæt var ansvarlig for at bilder av Anders Behring Breivik ble publisert på flere nettaviser kort tid etter at hans sekretær hentet en CD med taushetsbelagt materiale på Politihuset i Oslo 3. februar i fjor.

Klomsæt ble torsdag frikjent etter en enstemmig dom i Oslo tingrett.

— Det er en riktig dom. Jeg er glad og lettet. Det har vært ett års helvete. Endelig er det noen som har lagt de faktiske forhold til grunn, sier Klomsæt, til Aftenposten

Påtalemyndighetens påstand var en bot på 24.000 kroner og saksomkostninger på 50.000 kroner for grov uforstand i tjenesten som bistandsadvokat i 22. juli-saken.

CD-en ble hentet av Klomsæts sekretær klokken 13.55 den 3. februar i fjor. Klokken 16.45 ble det første bildet av Anders Behring Breivik etter arrestasjonen på Utøya publisert på NRKs nettside. I timene som fulgte ble bildet også publisert på nettsidene til Dagbladet, VG, Aftenposten, ABC Nyheter og Adresseavisen.

Benekter lekkasje

Sigurd Klomsæt og de ansatte på hans advokatkontor har benektet at de hadde noe med lekkasjen å gjøre.

Politiet hadde på forhånd merket tre av de mer enn 750 bildene på CD-en med et usynlig vannmerke, et femsifret tall, unikt for hver av de 171 bistandsadvokatene. På to bilder av Anders Behring Breivik fant politiet denne ettermiddagen tallet 21303, som var det tall Klomsæt ble tildelt da politiet la ”fellen”.

Oslo-politiet ba Oslo tingrett om å tilbakekalle Klomsæt oppdrag som bistandsadvokat for en 16 år gammel gutt som overlevde på Utøya. Både tingsretten og lagmannsretten tilbakekalte oppdraget, mens Høyesterett avviste å behandle saken.

Grov uforstand

Etter en omfattende etterforskning ble Klomsæt ilagt en bot på 20 000 kroner for grov uforstand i tjenesten. Klomsæt nektet å vedta boten, slik at saken endte som straffesak i Oslo tingrett. -Jeg er uskyldig. Jeg er advokat, ikke tryllekunstner. Denne saken har kostet meg ett år med helvete, sa Klomsæt i sin forklaring.

Aktor la ned påstand om at Klomsæt måtte betale en bot på 24. 000 kroner, samt saksomkostninger på 50 000 kroner. - Det er ingen annen mulighet enn at lekkasjen har skjedd fra advokat Klomsæts kontor. Vannmerkebeviset er så sterkt at det ikke kan være noen annen mulighet, sa politiadvokat Knut Skavang i prosedyren.

Krevde full frifinnelse

Forsvarer Arvid Sjødin la ned påstand om full frifinnelse. Han påpekte at politiets metode for å legge ”fellen” slett ikke var sikker, og at det kunne være en rekke andre muligheter for at bildene havnet i mediene. - Den digitale vannmerkingen som ble foretatt, holder ikke mål som bevis, sa Sjødin.

Tapte sak om bevillingen

Oslo tingrett avsa i en sivil sak sist uke en dom om at Advokatbevillingsnemnda foretok en riktig vurdering da de 14. august i fjor fratok Klomsæt advokatbevillingen. Tingretten mente at det var sterk sannsynlighetsovervekt for at Klomsæt var ansvarlig for lekkasjen, og at det var usannsynlig at lekkasjen kan ha stammet fra politiet eller andre kilder. Klomsæt gikk til sak mot Staten for å få kjent nemndas avgjørelse ugyldig, men tapte og ble dømt til å betale 340 000 kroner i saksomkostninger til Staten. Han vil anke saken til lagmannsretten.

Publisert
BT anbefaler

Over 500 SAS-flygninger kan bli kansellert

Innstilte flyruter, timelange flyplasskøer og passmangel – her får du siste nytt om reisesommeren 2022.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Da døtrene fikk barn i Oslo, flyttet de etter. – Du må gjøre noen valg.

  2. Leitar etter gjerningsmannen

  3. Når andre får barn, gir det Andrea en følelse hun aldri snakker om

  4. Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar

  5. Kariann har ein beskjed til alle som treff ungdom på sommarjobb

  6. Motspilleren trodde hun var lett match. For hvert trekk ble gutten rødere i ansiktet.