Da Aftenposten møtte bedriften Unicus for et år siden, jobbet fire medarbeidere med å spore opp feil systemene til Canal Digital, et kabel-TV-selskap eid av Telenor.

–De er superdyktige, og finner feilene fortere enn våre andre medarbeidere, fortalte Trond Ove Breivik i Telenor Broadcast, og presiserte at Unicus var leid inn på forretningsmessige vilkår, og at kontrakten ikke var noen form for støtte.

Kronegevinst

I løpet av det siste året har flere nye oppdrag kommet inn, og Unicus består nå av åtte medarbeidere, som har diagnosen Aspergers syndrom til felles. Blant nye oppdragsgivere er Statens kartverk og Hafslund. Flere bedrifter vurderer å tegne oppdrag.

Dette har resultert i et solid overskudd i det første året bedriften hadde oppdrag, med 463.000 kroner før skatt, av en omsetning på drøyt 2,6 millioner kroner.

Sosial gevinst

Johan H. Andresen jr., som ifølge Kapital er landets femte rikeste (formue på 15,7 milliarder i 2010), er en viktig støttespiller for Unicus. Hans familiekonsern Ferd har bidratt med oppstartskapital, kontakter og styremedlemmer.

–De har bevist sitt komparative fortrinn. Nå blir utfordringen å skaffe flere oppdrag. Det mangler ikke på aspergere som gjerne vil jobbe, sier han til Aftenposten.

Gevinst for Nav

Personer med diagnosen Aspergers syndrom (innenfor autismespekteret) kan ha enkelte sosiale funksjonshemninger. Samtidig kan de ofte ha en IQ over normalen og en egen evne til blant annet å tenke logisk, analysere systemer og konsentrere seg over tid. Graden av autisme, både når det gjelder evnene og utfordringene, varierer enormt.

Han mener Unicus’ suksess først og fremst er en suksess for medarbeiderne og deres omgivelser.

– Rent økonomisk er nok ringvirkningene større enn de økonomiske gevinstene i Unicus’ årsregnskap. Besparelsene for Nav er et enkelt eksempel, sier Andresen, og viser til at svært mange med diagnosen mottar stønad – ikke lønn.

Gir bort penger

I selskapets vedtekter heter det at 20 prosent av driftsoverskuddet skal gå til prosjekter som hjelper mennesker som er hardere rammet av autisme og som dermed ikke kan jobbe i bedrifter som Unicus.

Av fjorårets overskudd på nesten 400.000 kroner, vil dermed i underkant av 80.000 kroner gå til Autismeforeningens sommerseminar, slik at fem personer ekstra, og deres familie, får plass på det populære seminaret.