• Vi må ha en president som sørger for litt action, skriver Odd Reitan i sin debutbok.

«Hvis jeg var president» lanseres i dag på Lade Gaard i Trondheim, som Rema-gründeren også ser for seg som hovedsete for presidenten i den nye monarkirepublikken Norge, skriver adressa.no.

I boka forklarer Rema 1000-gründeren sin forretningsmodell og hvordan han mener franchisesystemet kan anvendes på hele det norske samfunnet.

Bokideen kom etter at han hadde irritert seg over noe han hadde sett og hørt på nyhetene.

— Det sies og skrives mange rare ting. «Nei, nei så galt, hvis jeg fikk bestemme skulle det bli slik og slik», tenkte jeg. Og slik har vel mange tenkt. Jeg kom på boktittelen for et par år siden, og etterpå begynte jeg å fundere på hvordan det ville blitt hvis landet ble organisert på samme måte som Reitangruppen. Hvordan ville det bli hvis vi fikk avbyråkratisert og drevet landet mer effektivt – slik vi gjør i vårt firma, forteller Reitan.

— Jeg har ikke greie på politikk, men nettopp derfor er tankeeksperimentet spennende.

Se video av Odd Reitan som leser fra boken på adressa.no.

Mer action

Selve ideen om monarkirepublikken, med en president i stedet for en statsminister, tror han at noen vil ta som tull og tøys.

— Det er egentlig ikke det, sier Reitan til adressa.no.

— En president med mer makt enn en statsminister tror jeg faktisk er riktig, selv om det høres tullete.

Telefon fra kongen

Boka begynner med en fantasiforestilling om at kongen ringer og vil at Reitan skal «kjøre løpet de neste fire årene», hvorpå Reitan svarer;

«– Herre konge. Æ e beæra. Men, … e du helt sikker på det herre, og ka har dokker for eksempel tænkt og kaill mæ?

– Statsminister, svarer Hans Majestet. – Det enkle er ofte det beste, vet du. Vi ønsker oss en kursendring, og da var det fristende å spørre deg, da.

– Jo jo, det høres besætt tøft ut, men det e liksom ikke nå særli sus over det å vær statsminister, syns æ. Hva med president?»

Litt senere ut i samtalen forklarer Reitan hvorfor han vil endre landets styresett;

«– Æ meine at vi må ha en president, som sørge for litt action, og en konge som sørge for kulturbygginga, som et symbol for landet og for samling rundt de norske verdian».

Ønsket av flere forlag

Fire av landets største forlag ville gi ut boka, ifølge Reitan. Valget falt på Aschehoug, og et år etter er boka utgivningsklar.

Reitan følger i en lang rekke av næringslivsledere som har skrevet bøker om seg selv, forretningsmodell og hvorfor de har lyktes. Deriblant Janne Carlzon med «Riv pyramidene» på 80-tallet, som er den som har inspirert Reitan mest, ifølge ham selv.

- Ikke andre har anvendt forretningsfilosofien sin på resten av samfunnet, slik du gjør?

— Nei, de ikke tatt tak i så mange forskjellige ting som jeg gjør. Jeg har ikke sett andre med samme vinkling som jeg har valgt, sier Reitan som har som fremste mål med boka at den skal inspirere andre enten det jobber i det offentlige eller det private næringsliv.