Nokia-sjef Stephen Elop og Microsoft-sjef Steve Ballmer inntok i kveld scenen på et stort lanseringsarrangement i New York, for å vise frem hva de har jobbet med de siste månedene. Resultatet er toppmodellen Lumia 920 og den noe enklere Lumia 820.

Begge telefonene kjører Microsofts nye Windows Phone 8-operativsystem, som ble lansert samtidig.De to nye telefonene har en god del egenskaper til felles, selv om mellomklassemodellen 820 mangler noen funksjoner og har noen svakere spesifikasjoner.

Lumia 920 er utstyrt med Nokias nye kamerateknologi PureView, som først ble vist frem på mobilmessen MWC i Barcelona i vinter, og allerede er tilgjengelig på markedet i Symbian-telefonen 808.

Trådløs lading

Noe av det mest interessante er at de kan lades opp helt trådløst. Det betyr at man faktisk kan lade telefonene uten å koble til en eneste ledning.Det er bare å legge telefonen på en plate for å fylle opp batteriet.

Laderne går om hverandre

For å få til dette har Nokia tatt i bruk den såkalte Qi-standarden, som flere andre mobilprodusenter også jobber med. Det betyr at du vil kunne bruke trådløse ladere fra forskjellige produsenter om hverandre.

Windows Phone 8

At de begge kjører Windows Phone 8 betyr at de i praksis er like i bruk. Menysystemet ser ut og fungerer likt på alle telefoner som benytter dette.

Windows Phone 8 ble første gangen vist frem i juni, og til tross for at Nokia nå lanserer to telefoner med det, og Samsung i forrige uke viste frem sin første, har Microsoft foreløpig ikke røpet alt som er nytt.

Samme system som for PC

Det nye systemet er imidlertid fundamentalt annerledes enn versjon 7, da det er bygget på samme kildekode som PC-operativsystemet Windows 8.

Det betyr i korte trekk at telefoner med Windows Phone 8 kan kjøre langt mer avanserte apper enn før.Windows Phone 8 har ellers også en ny startskjerm, hvor du kan endre på de såkalte flisene som fungerer som snarveier til apper.

Windows Phone 8 har ellers også en ny startskjerm, hvor du kan endre på de såkalte flisene som fungerer som snarveier til apper, og gjøre dem større eller mindre etter behov.

LES MER: Slik er Windows Phone 8 (hos Mobili.no)

Toppmodellen Lumia 920

Dette er den kraftigst spesifiserte av de to nye smarttelefonen.

Den har fått en skjerm på 4,5 tommer, med oppløsningen 1280 x 768 piksler. Dette gjør at skjermen har tilsvarende pikseltetthet som iPhone 4S.Skjermen skal dessuten være spesielt følsom for berøring, slik at den også kan brukes med hansker på.

LES MER OM: Lumia 920 her (hos Mobili.no)

Kameraet er et annet viktig poeng her. Det er et såkalt PureView-kamera. Nokia bruker denne betegnelsen på kameraet til 41-megapikslertelefonen 808 PureView, men det er ikke like voldsomme spesifikasjoner her.

Lumia 920 har et 8,7 megapikslers kamera med bildestabilisator, og optikk som slipper inn mye lys. Ifølge Nokia betyr dette rent praktisk at du kan ta svært detaljerte bilder også i svak belysning. Du kan også ta opp video i full HD.

Telefonen har også støtte for 4G, slik at du kan laste ned med inntil 100 Mbps i mobilnettet.

Ellers får du her en tokjerneprosessor på 1,5 GHz, 1 GB arbeidsminne og 32 GB innebygget minne. Minnekort er ikke støttet.

Det er ellers støtte for det du kan forvente av en moderne smarttelefon, som GPS, Wi-fi og Bluetooth.

Med Windows Phone 8 kommer støtte for NFC. Dette betyr at du kan berøre andre NFC-enheter for å få dem til å snakke sammen. I praksis kan du da berøre en trådløs høyttaler ned NFC for å spille av musikk på denne, eller sveipe telefonen over en NFC-brikke for å lese informasjon som er lagret på den. På sikt skal også NFC kunne brukes til å betale i butikker ved at du berører en betalingsterminal med mobilen.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om NFC (hos Mobili.no)

Lumia 920 blir slett ingen lettvekter. Den veier hele 185 gram, noe som gjør den til en av de tyngste telefonene vi har sett på en stund. Den er laget i ett stykke plast, slik at det ikke er andre løse deler enn en skuff til SIM-kortet.

Nokia har ikke sagt noe om verken pris eller når den kommer i butikk, annet enn at det blir i år.

LUMIA 820 — mellomklassemodell

I tillegg til toppmodellen Lumia 920, lanserte Nokia også mellomklassemodellen Lumia 820 onsdag kveld.

Denne modellen har utskiftbare deksler i flere fargerike varianter. I motsetning til de fleste andre Windows Phone-modeller støtter denne også Micro-SD-minnekort.Designmessig skiller den seg noe fra de øvrige telefonene i Lumia-familien ved at den har avrundede hjørner.

LES MER OM: Lumia 820 her (hos Mobili.no)

Lumia 820 har mange av de andre funksjoner og spesifikasjonene som storerbroren Lumia 920 har fått.

Her fines det også mulighet for trådløs lading, en Snapdragon S4-systembrikke med 1,5 GHz tokjerneprosessor. Arbeidsminnet er 1 GB, og lagringsminnet 8 GB.

Skjermen er en OLED-variant som måler 4,3 tommer og automatisk justering for å gi best mulig bilde under ulike lysforhold. Oppløsningen er 480 x 800 piksler.

Hovedkameraet er utstyrt med en oppløsningen på 8 megapiksler, mens frontkameraet har VGA-oppløsning.

Både Lumia 920 og Lumia 820 kommer i salg i løpet av året, men Nokia har ikke delt informasjon om når de dukker opp i Norge, eller hva prisen blir.

de dukker opp i Norge, eller hva prisene vil ligge på.

Nytt tilbehør

Nokia viste også frem en del tilbehør. Dersom du vil lade telefonen trådløst trenger du å kjøpe Nokias ladeplate. Du kan også kjøpe en Fatboy-lader, som er en pute du legger telefonen på.

I tillegg har JBL laget en trådløs høyttaler med NFC, slik at du kan berøre den for å koble til telefonen. Denne inkluderer også integrert trådløs lader. JBL har også laget et trådløst hodesett med NFC.