Det norske seismikkselskapet Petroleum Geo-Services skal hjelpe blakke grekere med å finne olje og gass.

Det har den greske energiministeren Evangelos Livieratos fortalt parlamentarikere i landet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

PGS var ett av åtte selskaper som ville ha jobben med å skyte seismikk i grekernes sørvestlige havområder.

— Det er seriøse muligheter, sa Livieratos til en parlamentskomité, ifølge nyhetsbyrået.

PGS har tidligere gjort lignende undersøkelser utenfor Kypros - og et stort gassfunn der inspirerte grekerne til å få fart på sin egen petroleumsjakt.

Har lett i hundre år

Hellas, som i dag er midt i en tilsynelatende endeløs gjeldskrise, har tidligere ikke hatt hellet med seg i jakten på petroleumsressurser. Ifølge Reuters ble det i forrige århundre gjennomført nærmere 200 resultatløse boringer etter olje og gass. Den siste ble gjennomført for 12 år siden.

Oljen kan komme godt med: Hellas er under knallhardt internasjonalt press for å rydde opp i økonomien og finne en måte å betjene sin blytunge statsgjeld. Ifølge avisen The Guardian skal det siste forslaget på bordet fra EU, Det internasjonale pengefondet og Den europeiske sentralbanken være å innføre en ny maksgrense på seks dagers arbeidsuke i landet.

Hellas hadde i juli en ledighet på 22,9 prosent - en økning fra 16,8 prosent i fjor. I desember 2007, før finanskrisen, var ledigheten bare 8,9 prosent. Over halvparten av grekerne under 25 år går nå uten arbeid.

Men i slutten av året kommer altså et PGS-skip med håp om lovende seismiske undersøkelser. Petroleum Geo-Services ble startet i Norge i 1991, og har 14 seismikkskip i flåten. Folketrygdfondet er største eier, med 10,44 prosent av aksjene ved utløpet av august.

PGS kunne ikke umiddelbart kommentere Reuters-meldingen onsdag ettermiddag.