Området Bohuslän, Sveriges vestlige kyststripe med grense til Halden, har de siste årene opplevd en tilstrømning av ferierende nordmenn på jakt etter sommerhus med søte svenske priser. Nå avtar interessen for nye kjøp.

Svenskene kjøper selv

En svak prisstigning i det svenske fritidsboligmarkedet lokker nå flere svensker til selv å kjøpe fritidseiendommer. Ifølge det statlige Lantmäteriets eiendomsbarometer, har prisene på fritidshus i gjennomsnitt steget 4 prosent i hele Sverige i perioden juli til og med desember 2010, sammenlignet med samme periode året før. Samtidig går salget i grenseområdet ned. I Strömstad ble det bare kjøpt 7 fritidsboliger i perioden juli til og med desember i fjor, med en gjennomsnittspris på 1,9 millioner svenske kroner. I Tanum ble det solgt 30 fritidsboliger i samme periode.

— Det er forskjell på interessen for kysthytter og innlandshytter. Nordmenn konkurrerer med svenskene på Bohuslän-kysten, og når den svenske kronen styrker seg og økonomien går bedre, kjøper flere svensker. Men etterspørselen på innlandshyttene er ikke så stor lenger, så der kan det ende opp med å bli billigere, spekulerer Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Sterk krone hemmer

Prognosesenteret måler interessen for hyttekjøp i Norden og Spania, og har funnet noen tendenser.

— Det er et synkende antall mennesker som kjøper bolig i utlandet sammenlignet toppåret 2006–2007. Et par grunner kan være at prisene i Sverige har steget i forhold til norske priser, og den svenske kronen er styrket. Prisforskjellene er mindre nå, men det er fortsatt store forskjeller mellom Norge og Sverige, sier Øye.

Nordmenns interesse for hytter på den andre siden av svenskegrensen gikk noe ned i fjor. I november planla 6100 husstander å kjøpe hytte i Sverige. På samme tid i 2009 var tallet 7800 husstander.

Sammenligner man med mai i fjor, var det hele 9000 husstander som vurderte hyttekjøp i Sverige. Bare ca. 300 norske husstander gikk faktisk til innkjøp av hytte i Sverige i fjor.

Vil ha nordmenn

Da eiendomsmegler Sven-Olof Jacobsen i Fastighetsbyrån Strömstad snakket med Aftenposten i fjor, kunne han skryte av et utmerket salg på vårparten.

I år er salget ennå ikke kommet skikkelig i gang i sommerbyen.

— Det er tidlig på året, og ikke hyttesesong ennå. Men vi klager ikke. Til påske vil flere komme og se på hytter.

Den styrkede svenske kronen kan imidlertid true påskesalget.

— Vi håper på at kronekursen skal snu. Kursen påvirker salget litt, vedgår Jacobsen.

Mange av de svenske meglerne reklamerer for sine prospekter på Finn.no. Et søk på «fritidsboliger til salgs» i Västra Götaland får over 400 treff.

De svenske meglerne selger også helårsboliger som fritidseiendommer, fordi det ikke eksisterer boplikt.