Giske brukte ord som «umoralsk», «grotesk» og «umulig å forsvare» da han snakket om lederlønnsløft og finansbonuser under LOs finanskonferanse torsdag.

Han fulgte opp med en advarsel mot statlig lederlønnsfest:

— Vi har veldig klare forventninger til de selskapene vi har eierskap i. Jeg har gått så langt som til å si at vi må vurdere å skifte ut styrer og styremedlemmer om de ikke følger de forventningene vi har til selskapene, sa Giske.

Konkret betyr det at utviklingen av lederlønningene vil være en del av departementets styreevaluering, utdyper han.

— Og det sier seg selv at dersom den evalueringen blir veldig negativ, så taler det for en utskifting, understreker Giske.

Lederne i 2011: + 16 prosent

Fasiten for fjorårets lønnsutvikling viser at lederlønningene i finansbransjen økte med 16 prosent.

Næringsministeren frykter at lønnsoppgjøret kommer i ubalanse om ikke lederne nå viser moderasjon.

Jeg tviler på om noen i finansnæringen legger inn 100 ganger, eller for den saks skyld 20 ganger så høy arbeidsinnsats som en vanlig arbeidstager i Norge

— Det er vanskelig å få til moderate oppgjør om ikke lederne selv viser moderasjon. Når lønningene til lederne stiger raskere enn det vanlige lønnstagere får av verdiskapingen, da blir regnestykket feil. Det kan undergrave hele den norske modellen, sier Giske.

- Når folk i løpet av måneder tjener mer enn det en sykepleier eller lærer kan tjene i løpet av et helt liv, så er det ikke bærekraftig, det er ikke mulig å forsvare, og det undergraver hele solidariteten i samfunnet, sier han.

- Kraftig signal

LO-leder Roar Flåthen presiserer at selv om det ligger an til et moderat oppgjør i år, så bør lønnstagerne forvente økt kjøpekraft. Han er glad for Giskes advarende pekefinger mot styrene i statseide selskaper.

— At en så stor eier som staten og en så sentral statsråd som Giske sier det han gjør, er jo et kraftig signal som de som sitter i styrene må lytte til. Behovet for lederlønnsmoderasjon gjelder både i statlige og private selskaper, og dette har også å gjøre med moralen til lederne, sier Flåthen til NTB.

Flåthen irritert

LO-lederen misliker sterkt fjorårets lederlønnsfest i finansbransjen.

– Dette skjer i en bransje der vanlig ansatte har vært med på store omstillinger de siste årene. Nei, dette irriterer LO veldig, gjør han klart.

Giske vil ikke si hvor grensen for anstendighet går, men sier:

– Jeg tviler på om noen i finansnæringen legger inn 100 ganger, eller for den saks skyld 20 ganger så høy arbeidsinnsats som en vanlig arbeidstager i Norge. Dette må reflekteres i et lønnssystem som er innenfor hva samfunnet kan tåle av forskjeller mellom folk.

Hva synes du om Giskes utspill? Si din mening i kommentarfeltet eller på våre facebooksider.

(©NTB)