Ved siden av å ha glimt i øyet og være kundeorientert er «ikke-røyker» en av kvalifikasjonene som kreves for å få jobb ved Lefdal Elektromarked på Pindsle i Sandefjord, skriverSandefjords Blad.

I samråd med ansatte

Direktør i kjeden, Trond Samuelsen, bekrefter at de har innført totalt røykeforbud på arbeidsplassen, og at dette er gjort i samråd med de ansatte i arbeidsmiljøutvalget. — For et par år siden ble vi enige om at vi ikke ønsket røyking i arbeidstiden. Men i fritiden og spisepausen kan man gjøre hva man vil. Vi har flere ansatte som røyker, opplyser Samuelsen til Sandefjords Blad.

- Kriteriene må være saklige

Og det er ikke ulovlig å utelukke røykere fra å søke, ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet.

- Per i dag har vi ikke lover som forbyr å diskriminere røykere, sier seniorrådgiver Åsulv Solstad.

Arbeidstilsynet mener begrunnelsen for kriteriene er avgjørende. Fordi diskriminering av røykere ikke er avtaleregulert, er det altså på dette området innenfor arbeidsgivers styringsrett å angi hvilke kriterier man ønsker å legge til grunn ved ansettelse, ifølge jurist Snorre Norstrand ved Arbeidstilsynet.

- På generelt grunnlag må det likevel kreves av arbeidsgiver at de kriterier arbeidsgiver styrer etter, er saklige, sier Norstrand.