LES OGSÅ:

Den antatte hovedmannen i kidnappingen av en nordmann i Vilnius sist mandag har i tre uker vært etterlyst av norsk politi. 14. september ble han siktet for underslag i Follo politidistrikt, og ble umiddelbart etterlyst i alle Schengen-land.

Siktet for underslag

Siktelsen gjelder underslag av en leid minibuss som skal ha havnet i Hvite-Russland eller et annet østeuropeisk land. 36-åringen har tidligere blitt dømt til 13 års fengsel for lignende operasjoner. Nye stjålne minibusser ble fraktet til Øst-Europa i bytte mot narkotika. Nå er han siktet påny for lignende forhold etter at han slapp ut fra soning i vinter.

— Jeg kan bekrefte at 36-åringen er siktet for underslag, og at han er etterlyst for avhør i Schengen-området, sier politiadvokat May Annette Moen i Follo politidistrikt.

Hun forteller at de var klar over at 36-åringen oppholdt seg i Litauen.

Politiet stormet leilighet

Det var mandag denne uken antiterror-politiet Aras i Vilnius stormet en leilighet etter tips om at en nordmann i 30-årene ble holdt fanget der. Mannen ble frigitt, og er nå tilbake i Norge. 36-åringen ble pågrepet og varetektsfengslet sammen med tre litauere.

Kinapperne krevde 250.000 kroner i løsepenger. En norsk mann og kvinne ble pågrepet i Sverige i forbindelse med pengeoverlevering. De to ble overlevert Sør-Trøndelag politidistrikt, og er siktet men løslatt.

Da politiet gikk til aksjon mot 36-åringen var han allerede etterlyst av norsk politi.

Brukte medfange

En 30 år gammel mann, som sonet sammen med 36-åringen i fengsel, ble løslatt 11. august i år. Dagen etter får han en telefon fra 36-åringen, som spør om han kan hjelpe ham å hente 13-14 litauiske håndverkere i Litauen.

Medfangen sier ja, og møter en litauisk kontaktmann utenfor Hotel Opera i Oslo. Der får han 7000 kroner for å leie en minibuss, og reise til Litauen.

Han leier minibussen og møter 36-åringen i Vilnius.

Bussen ble borte

På et tidspunkt overtar noen av 36-åringens litauiske venner bilen, og siden har ingen sett den. I Follo tingrett er 30-åringen frikjent for dette forholdet.

Dommen kom i går.

Rettens mindretall anfører at fremgangsmåten er forbausende lik det 36-åringen tidligere er dømt for.