Intervjuavtalen med Josef Ackermann er fra kl. 10 til 11 en overskyet formiddag i den tyske finanshovedstaden Frankfurt. Kl. 9.59 kommer han inn døren. Det første han spør om når han ser opptaksutstyret vi har lagt på bordet, er hvorfor ingen av oss fire nordiske korrespondenter har skandinaviske mobiltelefoner.

Fra vinduene i møterommet i 34. etasje i det ene av de to høyblokkene som utgjør hovedkvarteret til Deutsche Bank, er utsikten nesten høytidelig: Her kan vi se den tyske sentralbanken Deutsche Bundesbank, hovedkvarteret til Den europeiske sentralbanken, kjemikonsernet I.G. Farben med den vanskelige krigshistorien, og det moderne tyske demokratiets vugge, Paulskirken.

Hellaskrisen

Passende omgivelser for et intervju med én av verdens mektigste finansmenn, og like passende er det at intervjuet begynner med det alle lurer på i Europa, nemlig fremtiden for Hellas.

Akkurat denne morgenen er det en nyhet at nok en redningspakke forberedes for å berge det gjeldstyngede landet. Mannen som skal være mektigere enn den tyske kansleren Angela Merkel selv, er helt på hennes linje. En ny redningspakke er den rette veien å gå.

Han snakker rolig og alvorlig, gestikulerer litt, og kommer gjerne først med et konkret svar, som han deretter nyanserer, underbygger eller vanner ut.

«Skuespiller»

I et portrettintervju i avisen Die Welt fortelles det hvordan et amerikansk par i en hotellobby i Hongkong spør Ackermann om han er skuespiller. Det er lett å skjønne hvorfor, han har dette kraftige, grånende håret og ser elegant og beleven ut.

Han smiler mye, og rundt øynene er det rynker som viser at det har han gjort lenge. Og det virker, mye av forklaringen på Ackermanns posisjon skal ligge i hans evne til umiddelbar personlig kontakt. Han holder blikket til dem han snakker med, har en dyp, behagelig stemme, og utstråler selvsikkerhet.

Selvsikkerheten er godt begrunnet, resultatene han la frem på Deutsche Banks generalforsamling i mai var nær rekordhøye. Planen er å nå et overskudd på 10 milliarder euro (nesten 80 mrd. kr) i 2011, større enn noensinne.

Euroen er en sunn og stabil valuta som har hatt en god utvikling
Josef Ackermann

Etterfølger

Overskuddet kommer også ham selv til gode, og i fjor fikk han utbetalt 8,8 millioner euro (70 mrd. kr). Det gjør ham ikke til bankens best betalte. Lederen for investeringsavdelingen, London-baserte Anshu Jain, troner øverst med nesten 12 millioner euro (ca. 95 mrd. kr) utbetalt i fjor.

Jain har også fått en hovedrolle i et drama som den britiske avisen Financial Times nylig tegnet av kampen om hvem som blir Ackermanns etterfølger, en kamp avisen betegner som en «intern borgerkrig». Ackermanns åremålskontrakt utløper i 2013.

Den eneste gangen Ackermann avbryter et spørsmål, er når Aftenposten spør om hva mediedekningen av etterfølgerspørsmålet betyr for ham og banken. Men han tar seg raskt inn igjen, og forsikrer at dette er en ryddig prosess.

Friidrettsmann

Ackermann har en ytterst personlig forbindelse med Norden: Hans kone er finsk. De traff hverandre da de begge var studenter i St. Gallen i Sveits, der han som aktiv mangekjemper (spydkast var hans spesialitet) var en del av et miljø med mange finner og nordmenn. Hun bor fortsatt i Sveits, og de har en voksen datter som bor nær Berlin.

Gjennom sin kone har Ackermann fått en svært finsk vane.

— I huset vårt har vi bygget en finsk sauna. Jeg bruker den gjerne, sier han.

Katolikk

- Gjeldskrisen gir næring til gamle fordommer: Det glade, ansvarsløse katolske Sør-Europa, og det puritanske disiplinerte Nord-Europa. Hva sier du til det?

Ackermann ler kort og kanskje litt oppgitt, og sier at han er imot å bruke religiøse og kulturelle forskjeller på den måten.

— Jeg er selv katolikk, og svært disiplinert. Dessuten har det også vært kriser i Nord-Europa.

Bankene i Norden er blitt bedre siden 90-tallet, og har trukket de riktige slutningene. Men det er synd at mennesker som i seg selv ikke er dumme, bare lærer når de blir straffet. Ellers kunne man lært mye mer av de nordiske kriseerfaringene, påpeker sveitseren.

Samtalen rundes av, han lar seg høflig fotografere, forteller at han fortsatt har norske venner han traff i studietiden, tar oss alle i hånden igjen og går ut av rommet. Klokken er 11.00.21.