Byggearbeidene på nybygget på den gamle flyplassen skal romme Statoils internasjonale avdeling, og er et spektakulært syn. Den utradisjonelle arkitekturen, men ikke minst størrelsen, blir lagt merke til i Stavanger.

I helgen fikk Venstres Per A. Thorbjørnsen tatt nybygget ved den gamle flystripen nærmere i øyesyn som deltaker på partiets landsmøte bare en kort spasertur unna.

Det skriver aftenbladet.no.

Vil forfølge politisk

- Dette kommer jeg til å ta opp i formannskapet, og be om at Stavanger engasjerer seg og undersøker om byggingen er i samsvar med Stortingets forutsetning. På meg virker det som en «snikhovedkontorisering», sier Thorbjørnsen til Aftenbladet.

Venstrepolitikeren var ikke klar over karakteren av Statoils nybygg før han ble gjort oppmerksom på det da Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog dro fram det nye Statoil-bygget som et av landemerkene i Bærum under hilsningstalen til landsmøtet.

Byggets størrelse vitner om at det er her selskapet ser fremtiden for seg.

Og det Thorbjørnsen fikk se da han tok turen bort, gir Stavanger-politikeren ytterligere grunn til uro.

- Følelsen som ramler over meg, er at bygget i all sitt velde fremstår som Statoils egentlige hovedkontor, mens Stavanger blir mer en postkasse-adresse, sier Venstre-politikeren, som ikke kan skjønne at dette var Stortingets mening da det ble bestemt at oljeselskapets hovedkvarter skulle ligge i Stavanger, men med en avdeling i Oslo.

- Byggets størrelse vitner om at det er her selskapet ser fremtiden for seg. Jeg har også en nagende følelse av at det kommer til å bli dette selskapet vil vise fram når det får fint besøk fra utlandet. Det er herdet kommer til å skje, frykter Stavanger-politikeren, som også synes det er underlig at en rød-grønn regjering med «ta hele landet i bruk» på programmet lar Statoil bygge uten innvendinger.

Roper på regjeringen

- Jeg kan ikke skjønne at det er behov for mer virksomhet i Oslo-gryta, den er mer enn full nok fra før.

- Mener du Statoil har ført Stortinget bak lyset?

- Det er i alle fall god grunn til å se nærmere på saken. Det var noe slikt vi fryktet da vi kjempet så hardt i mot at internasjonal avdeling skulle flyttes fra Stavanger til Oslo, sier Thorbjørnsen.

Også Venstres nestleder Ola Elvestuen fra Oslo mener det er god grunn til å reagere.

- Det er ingen tvil om at dette er det opplagte hovedkvarteret for Statoil som selskapet nå anlegger på Fornebu. Dette bør både Stavanger og regjeringen se nærmere på hvor vidt det er med på å undergrave oljevirksomhetens stilling i Stavanger-området. Dette er ikke måten å styrke oljemiljøet i Rogaland, slår Elvestuen fast.

Venstre-nestlederen understreker i likhet med Thorbjørnsen at veksten i Oslo-området uansett er så sterk, at det ikke er noen gode argumenter for at Statoil skal konsentrere mer av virksomheten hit.

- Her må regjeringen følge med og sørge for at det reelle hovedkvarteret fortsatt skal ligge i Stavanger, krever Elvestuen.