Megler Reidun Wallevik med ansvar for meglingen i kommunal sektor har ikke tro på at partene melder seg til et nytt forsøk med det første. Da må i alle fall streiken i staten være avblåst først.

— Jeg har samtaler med folk, de er ikke forpliktende, og mer har jeg ikke lyst til å si nå, sier hun til Aftenposten fredag kveld.

— Er det slik at du må vente til alt er klart i staten, før du skrider til verket?

— Det har jeg heller ikke lyst til å kommentere. Men ja, det er naturlig at man skotter til det som skjer i staten.

Stort mer ville hun ikke si.

Opptrapping

Klarer hun ikke å forsone partene i løpet av helgen, trappes den gradvis opp. Onsdag går over 6000 LO-medlemmer i streik.

Det vil ramme 18 nye kommuner. Hvilke finner du her (ekstern lenke). Dermed vil over 30 000 medlemmer i Fagforbundet være i streik.

Forbundet har 315 000 medlemmer, de fleste ansatt i kommunene. At man velger å ta ut 6000 i tredje uttak kan tolkes som at forbundet vil varsle arbeidsgiverne om at det forbereder seg på en lang streik.

I en pressemelding presiseres det at man gir dispensasjoner for å verne svake grupper og ikke true liv eller helse. For et forbund som organiserer mesteparten av landets hjelpepleiere er det viktig å ikke gjøre noe som kan utløse en tvungen lønnsnemnd, om man ikke ønsker å avbryte streiken på en slik måte.

Flere i Oslo

Oslo kommune er eget tariffområde og venter tradisjonelt på at både staten og de andre kommunene er ferdige. Nå streiker Unio og YS der. Fra tirsdag trapper YS opp med nye 545 streikende. Da er 10 prosent av medlemsmassen i streik. Det vil først og fremst ramme barnehager. Oversikten finner du her (ekstern lenke).

Også YS trapper opp. Det vil blandt annet ramme skipstrafikken og fergene som bruker Oslo havn.

I Oslo har LO og Akademikerne godtatt arbeidsgivernes tilbud, så de streiker ikke.

Også vekterstreiken som brøt ut fredag formiddag trappes opp neste uke. Foreløpig er 1797 i streik. Fra mandag går nye 1189 ut i streik, mens 439 legger ned arbeidet onsdag. Da har ikke forbundet veldig mange medlemmer igjen i arbeid.