• Ta hensyn og vis respekt, mener beboerne i seksmanns-kollektivet på St. Hanshaugen.

Les også:

— Man må finne den rette kombinasjonen mellom avslappet og hensynsfull hvis man skal bo i kollektiv. Man må tåle å vente litt på badet, og tåle at det er demokrati hvis tre vil ha vorspiel og en skal jobbe dagen etter, sier Sindre Wilhelm Aasli (22).

Han er siste innflytter i seksmannskollektivet på St. Hanshaugen i Oslo, og er fornøyd over at han kom gjennom nåløyet på visning i et svært hektisk leiemarked, der han måtte «selge seg inn» i konkurransen med mange andre.

Stort og sentralt

Flere tusen studenter står i boligkø, og leieprisene på en ettroms i hovedstaden setter nye rekorder.

I juli kostet det i snitt 8245 kroner pr. måned å leie en ettroms leilighet i Oslo, ifølge tall fra Utleiemegleren.

Ingen av de seks kjente hverandre fra før, men Sindre, Aksel Hundstuen (22) og Tove Myring Jansson (20) har hittil ikke opplevd konflikter.

Man skal ikke se bortfra at leilighetens størrelse på 150 kvadratmeter har mye å si, her kan man trekke seg tilbake når man vil, og henge ut i stua med to TV-er når man føler for å være sosial.

— Bare man tar hensyn og viser respekt, går det bra, sier Tove Myring Jansson, som stadig får spørsmål fra venner hjemme i Sverige om hvordan hun orker å bo sammen med så mange.

- Ha egne leiekontrakter

Rommene varierer i størrelse fra syv til ca. 30 kvadratmeter, og de betaler leie deretter. Hver leietager har egen innbetalingsavtale med utleier, noe advokat Anne Mette Hårdnes i Leieboerforeningen anbefaler for å unngå å risikere å sitte igjen med regningen etter andre leietagere som ikke klarer å betale i tide.

— Utleiere vil som oftest bare ha én kontaktperson for betaling av husleie. Da har utleier sikret seg, men det har ikke den ene personen som står oppført som leietager. Jeg vil anbefale den personen til å ha egne leiekontrakter med de andre beboerne, for å sikre seg selv mot å sitte igjen med utgiftene hvis noen ikke betaler, sier advokat Anne Mette Hårdnes i Leieboerforeningen.

— Lag internavtale

Hun anbefaler alle beboerne om å lage en internavtale som bør inneholde følgende:

  • Klar avtale om hvor mye hver enkelt skal betale i leie.
  • Hvor stor andel av depositumet man skal betale, og hva man gjør med utbetaling av depositum hvis noen flytter.
  • Vedlikeholdsplikter.
  • Oppsigelsestid.
  • Det er veldig viktig at det står noe om hva man gjør hvis noen flytter, så ikke de gjenværende blir sittende igjen med regningen. Det er opp til hvert enkelt bofellesskap å bli enige om dette. Er utflytter ansvarlig for å finne ny leietager? Hvor lang er oppsigelsestiden?

— Hvis man flytter inn med noen man ikke kjenner i det hele tatt, er det lurt å gjøre avtalen så detaljert som mulig. Jo mer man har fått ned på papir, jo mindre rom blir det for konflikter, sier Hårdnes.

Har du et boligtips? Kontakt oss.

Hun råder de som flytter inn sist til å sjekke vedlikeholdsplikter.

— Sjekk hva man faktisk har ansvar for. Ved befaring av utleier, skal man som siste innflytter for eksempel stå ansvarlig for slitasje fra de andre beboerne gjennom lang tid?

Kjøkkenlister

Kollektivet på St.hanshaugen har klare regler på hvem som skal vaske leiligheten når. På kjøkkenet henger detaljerte lister over hvem som skal vaske huset hvilken uke, og hvem som har ansvaret for trappevasken.

— Det er det minste man må gjøre når man bor så mange sammen. Og det er viktig å si fra med én gang hvis det er noe man irriterer seg over, så slipper man sur stemning senere, sier Sindre Wilhelm Aasli.

Dårlige kjøleskapsvaner

Han kjenner til flere tilfeller av kollektiv hvor kjøleskapsvaner kan skape dårlig stemning.

— Det kjedeligste er hvis noen stjeler mat av hverandre, det har jeg hørt er vanlig, men det har ikke skjedd her, sier han.

De synes alle prisene i Oslo er i stiveste laget.

— Hvis vi hadde hatt råd, hadde vi nok alle bodd i egen leilighet. Dette var faktisk det billigste jeg fant, sier Aksel Hundstuen om den svært sentrumsnære leiligheten.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook