Etter nok et kvartal der pengene renner ut av Ica Norge, har eierne Ica Sverige fått nok. Nå vil svenskene selge en av kjedene, Ica Maxi, skriver Ica i sin kvartalsrapport i dag.

— Strategisk valg

— Som et neste steg i vår satsing på det norske markedet kommer vi til å rendyrke Ica Norges virksomhet gjennom å kun fokusere på lavpris og supermarkedssegmentet. Som en konsekvens av denne strategiendringen forlater vi stormarkedssegmentet i Norge og innleder dermed en salgsprosess av de norske Ica Maxi-butikkene, heter det i rapporten.

Det er ingen tvil om at Ica Norge har slitt. I morgentimene i dag kom siste kvartalstall, der det går frem at Ica har tapt ytterligere 200 millioner kroner her i landet. Tapstallene de siste årene er nå passert to milliarder bare for butikkene i Norge.

Det er totalt 25 Ica Maxi-butikker her i landet, som totalt omsatte for 718 millioner kroner siste kvartal. 24 av disse butikkene skal nå selges.

Maxi-butikkene beskrives på Icas hjemmesider som en butikk som tilbyr alt på ett sted til en god pris. Utover det brede tilbudet av matvarer finnes bøker, klær, kjøkkenredskaper, sportsartikler, samt alt for hagen. Butikkene er lett tilgjengelige for kunder som ankommer bil.

«Ica innleder dermed en salgsprosess av de norske Ica Maxi-butikkene.»
Icas kvartalsrapport.

Ica Norge eier selv ni av eiendommene, resten av lokalene er leid.

Dårlig resultat

Ica Norge omsatte for 5145 millioner svenske kroner, en økning med 0,3 prosent fra samme kvartal i fjor. Driftsresultat økte kvartal til minus 200 millioner kroner, mot minus 155 millioner kroner samme kvartal i fjor.

De dårlige resultatene begrunner selskapet med fortsatt pressede marginer og hard konkurranse. I tillegg har selskapet økte driftskostnader i butikkene som følge av flere egeneide butikker.

— Vi har de seneste årene gjennomført en rekke tiltak for å snu Ica Norges negative resultatutvikling. En sentral innsats har vært lanseringen av det nye Rimi-konseptet som har blitt godt mottatt av kundene, står det i resultatrapporten.

Nedtrapping

Forrige kvartals dårlige resultater førte til at 10 prosent av de ansatte ved hovedkontoret i Oslo fikk beskjed om å pakke kontorene. I 2008 hadde Ica Norge i overkant av 600 ansatte på hovedkontoret. Nå er de 380 tilbake, en reduksjon på totalt 45 prosent.

I sommer åpnet Ica de første av de nye butikkene sine, mini-Rimi. Dette er siste spiker i kisten for Ica Nær, en nærbutikk som er blitt slaktet av kundene og tapt markedsandeler så det svir for Ica.

Mens Ica Nær har vært et lite supermarked, med priser deretter, vil mini-Rimi basere seg på Rimis lave priser.