Rederiarvingen er dermed det andre medlemmet som forlater utvalget, melder TV 2.

Turistsjef Anne Varden på Geilo skal overta Fredriksens plass i utvalget. Hun er svært fornøyd med å ha blitt invitert. Varden mener det er viktig for næringslivet i Norge å bli godt synlig på utenlandsmarkedet.

– Det er viktig at vi får fram de behovene som er i framtiden og at vi klarer å tilrettelegge for det, sier hun.

Giskes utvalg Norge 2020 består av 20 medlemmer. De skal utveksle erfaringer og kunnskap om norsk næringsliv, og gi råd til ministeren.

Kronprinsen trakk seg

Kronprins Haakon svarte først ja til å delta i utvalget. Utnevnelsen ble kraftig kritisert fra flere hold. Som følge av kritikken valgte kronprinsen i samråd med næringsministeren å trekke seg.

– Vi er helt samstemte om at sånn som situasjonen er, så er det beste å la være å være med videre i denne gruppen. Det var meningen at dette skulle være en positiv ting, og jeg skulle bidra på en positiv måte. Hvis det er såpass forskjellige meninger, er det bedre at jeg trer ut av dette, sa kronprinsen.

Statsviterprofessor Trond Nordby var en av de skarpeste kritikerne av å gi kronprinsen plass i utvalget. Han mener det var riktig og nødvendig av kronprinsen å trekke seg fra gruppen.

– Nullskattyter

Også utnevnelsen av Cecilie Fredriksen er møtt med kritikk. Siden 2002 har hun bodd i London og skatter ikke til Norge. Det gjorde blant annet leder Mali Steiro Tronsmoen i Sosialistisk Ungdom opprørt.

– Det er forkastelig at næringsministeren tar en nullskattyter og skatteflyktning inn i varmen på denne måten, sa SU-lederen til Klassekampen etter at utvalgets sammensetning ble kjent.

Rema 1000-arving Ole Robert Reitan, Thomas Wilhelmsen i rederiet Wilh. Wilhelmsen og Stein Marius Varner i klesgiganten Varner-gruppen er blant de gjenværende medlemmene i utvalget.

Ambisiøse ledere

Fellesnevneren for utvalget som nærings— og handelsminister Trond Giske (Ap) har komponert, er yngre, ambisiøse ledere med erfaring fra ulike bransjer og bedrifter.

– Dette utvalget skal ikke trekke konklusjoner og heller ikke lage politikk, men komme med innspill til hva Norge kan leve av i framtida, sa Giske på vei inn til utvalgets første møte i Telenor-senteret på Fornebu i midten av forrige måned.

Giske har tatt mål av seg til å etablere flere utvalg, blant annet ett med tillitsvalgte fra fagbevegelsen. Men det første i den såkalte Norge 2020-gruppen er forbeholdt ledere med tyngde i norsk næringsliv.