Ifølge NILF har import av brødvarer økt med 8,5 prosent fra 2009 til 2010. Siden 2003 har importveksten vært på 70 prosent.

Importen består av halvstekte brød som bakes ferdig i butikk, samt import av småbrød som rundstykker, bagetter og ciabatta.

— Det er blitt mer og mer vanlig for dagligvarebutikkene å steke opp halvfabrikata, såkalt bake-off. Når butikkene selv steker brødet, er det enklere å ta inn fryste brødvarer. Og da kan de importere billigere fra utlandet, sier næringspolitisk direktør Roald Guldbrandsen i NHO Mat og Drikke til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

NILFs tall viser at råvarer utgjør 38 prosent av prisen det koster å bake et brød i Norge. En årsak er at Norge har høy toll på import av mel. Anders Vangen, leder i Baker- og konditorbransjens landsforening, foreslår at tollen bør fjernes for den delen av kornet og melet som ikke kan leveres av norske bønder.

— Den norske kornproduksjonen dekker bare en liten del av behovet. I år har kornhøsten vært svært dårlig og gir bare 15 prosent av matkornet vi trenger til brød. Likevel er det høye tollsatser på import, sier Vangen.

Han mener det er urimelig å beholde høy toll for å beskytte en norsk kornproduksjon som ikke finnes.

I fjor ble det ifølge NILF importert 62.000 tonn brød og brødvarer til en verdi av 1 milliard kroner. (©NTB)