• En formue er noe du har for å videreutvikle, ikke for å ha på bok, sier Per Grieg jr.
  • Se formuetoppen for Hordaland nederst i artikkelen 95 hordalendinger har en skattbar formue på over 100 millioner kroner, ifølge likningstallene fra 2012.

Ser man bort fra «familiegründere» som Møgster-familien på Austevoll og skipsdesignerfamilien Sandvik på Stord, er det langt mellom gründere som Ståle Raa på listen. Om lag 10— 15 av de 95 rikeste personene kan sies å ha bygget seg opp alene fra bunn.

Lakseoppdretter Gerhard Meidell Alsaker når aller høyest opp, med en formue på 551 millioner kroner. Det gjør ham til den 15 rikeste i Hordaland — bak navn som Mohn, Eide Knudsen, Møgster og Eidesvik.

Grieg: - Viktig med utvikling

Andre gründere som har fått sin lønn på jorden, er Magnus Stangeland, investor Odd Rune Austgulen, barnehageeier Rolf Tore Andersen og automatkongen Bjørn Hanevik.

Per Grieg jr. er én av fire Grieg-er på listen. Han mener det er viktigere å se på hvordan pengene brukes, enn på hvem som eier dem.

— Det som er viktig er at de som har midler og muligheter bruker dem til noe fornuftig og samfunnsbyggende. I Bergen er det en lang tradisjon for næringsutvikling som det er viktig å videreføre, sier Grieg jr.

— For oss er det å drive næring og næringsutvikling vesentlig. En formue er noe du har for å videreutvikle, ikke for å ha på bok, sier han.

Stille etter salg

Svein Fløysand og partner Arne Dalseide bygget opp selskapet Dalseide & Fløysand som de solgte for 490 millioner kroner i 2005.

— Det ble stille de første par årene etterpå. Det var uvant, sier Fløysand, som ifølge skattetallene fra 2013 er god for 230 millioner kroner.

I dag kaller han seg en arbeidende pensjonist, som har investert i en del eiendom og bedrifter.

Fløysand sier han ikke har tenkt så mye på at han er omgitt av arvinger og familier på rikinglisten.

— Dersom noen kan føre familieverdier videre, er jo det bare fint.

Når det gjelder hva som skal til for å lykkes når man starter fra bunn, er oppskriften like enkel som den er vanskelig.

— Det er hardt arbeid. Og så må du være langsiktig og ærlig. Du må jobbe livet av deg. Når du er ferdig med én motbakke, kommer det en ny, sier Fløysand.

Formuetoppen Hordaland, 2013