Statoil bekrefter at det er gjort et funn med stort potensial i Pão de Açúcar-prospektet i Brasil.

Dette er Statoils sjette kjempefunn på ett år. De andre funnene er:

  • Skrugard og Havis i Barentshavet.
  • Johan Sverdrup (tidligere Aldous/Avaldsnes) i Nordsjøen.
  • Peregrino Sør i Brasil.
  • Zafarani i Tanzania.

Store funn

Brønnen er boret på 2800 meters havdyp omkring195 kilometer utenfor Rio de Janeiro State i Brasil. Statoil har 35 prosent av eierandelen i funnet. Statoils partnere her er Repsol Sinopec (35 prosent) og Petrobras (30 prosent).

— Vi har lagt om strategien og satser på områder der vi kan gjøre store funn og dette har gitt gode resultater. Vi er svært glade, sier pressetalsmann i Statoil Bård Glad Pedersen til Aftenposten.

Funnet på rundt 250 millioner fat oljeekvivalenter totalt. Men ifølge en analytiker kan funnet være enda større.

— Det er grunn til å tro funnet kan romme 500 millioner fat oljeekvivalenter, skriver First Securities-analytiker Teodor Sveen Nilsen ifølge Reuters.

Nå vil Statoil undersøke potensialet i området før oljen kan hentes ut.

— Dette området ligger ganske langt ut så vi må gjøre våre egne utbygninger for å hente ut oljen, sier Glad Pedersen. Han vil ikke si noe om verdien av funnet eller når Statoil vil vite noe mer konkret.

Vil vokse i Brasil

— Statoil har en klar ambisjon om å vokse i Brasil gjennom nye letemuligheter. Pão-funnet blir et viktig bidrag til vår vekstambisjon, sier Kjetil Hove, landsjef for Statoil i Brasil i en pressemelding.

Funnet øker også sjansen for å gjøre nye funn der Statoil opererer i Angola.

— Dette var et pre-salt funn og i Angola opererer vi i andre pre-salt områder som før kontinentene ble adskilt hang sammen med disse feltene. Dette øker derfor optimismen for å gjøre funn i Angola, sier Glad Pedersen.

Pre-saltområder er olje som ligger under store saltlokk på havbunnen. Statoil har erfaring med leting i komplekse salt-områder.

Statoils definisjon av pre-salt:

Utrykket pre-salt-blokker refererer til blokker hvorhovedprospektintervallene ble avleiret før saltavleiring. Disse prospektene erantatt å være jamførbare med de betydelige pre-salt-funnene som nylig er gjortutenfor kysten av Brasil.