Alle vil til kraft-paradiset Island

Knallbillig islandsk kraft truer jobbene ved Bjølvefossen i Ålvik. Nå følger stadig flere multinasjonale industrigiganter etter Elkem til sagaøyen.

  • Atle Andersson
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Milliardinvesteringer i lettmetall fyrer opp under den glohete økonomien på Island. Mens den kraftkrevende industrien i Norge trues av skyhøye energipriser, er islendingenes totale uavhengighet av et internasjonalt kraftmarked blitt en velsignelse for landets industri og befolkning.

Får ikke Stoltenberg-regjeringen på plass et system for billigere kraft til industrien i Norge, kan Elkem og andre industrilokomotiv etter 2010 bli tvunget til å betale tre-fire ganger mer for kraften enn tilfellet er hos våre nordiske naboer i vest. For om drøyt tre år, opphører dagens strømavtale for Bjølvefossen. Uten et nytt industrikraftregime, er de prisgitt det nordiske og europeiske kraftmarkedet. Da frister Island mer, med kraftoverskudd så det rekker og ingen bånd til prisutviklingen ellers i verden.

Og islendingene smir mens jernet er varmt og har tilbudt Elkem en 15 års gullkantet kraftprisavtale for selskapets ferrosilisium-anlegg ved Akranes.

Kina-drevet vekst

Et av de mest iøynefallende symbolene på det islandske lettmetalleventyret ligger mellom den internasjonale flyplassen i Keflavik og hovedstaden Reykjavik. Fabrikken eies av det kanadiske storkonsernet Alcan. Her bobler det 24 timer i døgnet året rundt. Råstoffet alumina omdannes til en rødglødende og flytende masse. I støperiet blir det avkjølt og formet til aluminium i store blokker.

Veksten i Kina og andre land i Asia har presset prisene oppover. Dyrere olje har også satt fart i jakten på produksjonssteder med stabil elforsyning til konkurransedyktige priser.

Tre av verdens største aluminiumsprodusenter vurderer nå utbygging av eksisterende anlegg for opptil 20 milliarder kroner de neste årene. Samtidig har myndighetene og de offentlig eide energiselskapene på Island planer om å bruke 16 milliarder kroner på nye anlegg for el-produksjon.

Blir planene satt ut i livet, suser Island frem som en av verdens ledende aluminiumsprodusenter.

Jobber i utkant-Island

To tredjedeler av all elektrisitetsproduksjonen slukes av den kraftkrevende industrien. Island har allerede flere store kraftverk, og nye er under bygging.

— Vi kan ikke pumpe olje opp av bakken, så vi eksporterer heller våre energiressurser gjennom aluminium. Industrien er en viktig kilde til den økonomiske veksten på Island, sier Stefan Petursson til BT. Han er økonomidirektør i det nasjonale energiselskapet Landsvirkjun.

De store aluminiumskonglomeratene interesse for Island er ikke av ny dato, men den har skutt i været de siste årene, i takt med etterspørselen på verdensmarkedet.

Den eksplosive investeringsveksten på Island i fjor var først og fremst drevet frem av utbygging av smelteverk og støperier.

Islands regjering har vært pådriver for satsingen fordi aluminiumsproduksjonen er vekstmotor i økonomien. Tilhengerne fremhever også at verkene skaper aktivitet og arbeidsplasser i avsidesliggende områder som ellers er truet av avfolking.

Miljøbråk

Digre vannkraftprosjekter er kontroversielle også på Island. Miljøvernere gikk i flint da myndighetene ga grønt lys for det gigantiske Karahnjukar kraftverk på østsiden av øyen. Nå er arbeidet i full gang, men miljøaksjonister gjennomfører fortsatt heftige protestaksjoner.

Det er så visst ikke bare naturvernere og gamle hippier som protesterer mot satsingen på aluminiumsproduksjon. Flere av Islands mest markante forretningsfolk advarer mot det de hevder en ensidig fokus på aluminium. Argumentet er at de store utenlandske investeringene sender den islandske kronekursen i været. Taperne er fiskeriene, reiselivet og det økende antall selskaper som opererer utenfor Islands grenser.

BYGGER STORT: Verdens største aluminumsprodusent Alcoa holder på å bygge et kjempemessig produksjonsanlegg på den islandske østkysten. Et nytt vannkraftprosjekt i nærheten skal forsyne fabrikken med billig elektrisitet. (FOTO: JYLLANDS-POSTEN)
Publisert
BT anbefaler

Treng ikkje stå i kø, men gjer det likevel

Vigdis Vestvik (62) har tre vaksinedosar, men står i kø for PCR-test likevel.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mann til sykehus etter trafikkulykke i Alver

  2. Gutten måtte på sykehus, moren ble siktet: – Hun er fortvilet over at det gikk så langt

  3. 33 evakuerte fikk tilbud om hotell etter brann i Bergen sentrum

  4. Fullt på Spelhaugen: – Folk blir bedne om å snu

  5. – Vi har dei sengene vi har, det er også eit økonomisk spørsmål

  6. – Nå har det vært nok surr