Les også:

  • Norges Bank kutter:

Statens lånekasse fristet med tidenes laveste fastrente da den åpnet for at studentene kunne søke om fastrente fra 1. april. Den flytende renten på studielån blir 3,6 prosent fra 1. juli 2009. Det er en nedgang på hele 2,3 prosentpoeng fra 1. april. Dette er den største nedgangen på et kvartal noen gang. Renten på studielån følger markedsrenten, men har et etterslep på tre til seks måneder.

Da fristen for å søke om fastrente i denne omgang gikk ut i påsken, kunne Lånekassen konstatere at bare 22.000 kunder valgte å binde renten.

– Denne gangen har det vært svært liten interesse for fastrente hos oss, skriver informasjonssjef i Lånekassen, Astrid Mjærum, i en pressemelding.

– Dette skjer til tross for at vi har tidenes laveste fastrente. Vi vet ikke hva årsaken er, men tror de fleste til vanlig sjekker rådene fra ekspertene. Denne gangen har rådene spriket, og det har trolig ført til at tilbakebetalerne har valgt å vente. Noen har trolig også tatt hensyn til at den flytende renten går kraftig ned fra 1. juli, mener hun.

Lånekassens fastrente for tre år er på 3,5 prosent, for fem år 4 prosent og for ti år 4,7 prosent. Til sammenligning er den flytende renten for tiden på 5,9 prosent, men synker til 3,6 prosent fra 1. juli.

Les også:

Kort bindingstid

At mange med studiegjeld er blitt mer usikre, tyder ogs[ valget av bindingstid på. Mange valgte korteste bindigstid.

Av de 22.000 lånekundene har 17.200 valgt fastrente for tre år, 4400 for fem år og bare 400 for ti år. Tidligere har de fleste valgt å binde renten for fem år. Denne gangen valgte nær 80 prosent å binde renten bare for tre år.

Neste mulighet for å søke om fastrente i Lånekassen er fra 1. juli. de nye rentebetingelsene fastsetter 1. juni.

Les også:

Hva mener du? Fortell i kommentarfeltet.