Bent Stiansen med rekordutbytte for å unngå skattehopp
Året etter at Bent Stiansen hadde et historisk underskudd har selskapet snudd til pluss. Samtidig fikk restaurant-eieren coronastøtte på drøye 1,7 millioner kroner.
Den prisvinnende kokken Bent Stiansen tok rekordstort utbytte i 2021 på 3,79 millioner kroner, ifølge selskapets årsregnskap.
Samme år fikk selskapet coronastøtte på 1,76 millioner kroner, ifølge Brønnøysundregistrene og Skatteetaten.
– Det er egentlig en skatteteknisk sak. Utbytteskatten i 2022 blir 4 prosent høyere, så derfor har vi valgt å ta ut fri egenkapital, som mange andre bedrifter, sier Bent Stiansen til E24.
Bakgrunnen er at regjeringen Støre besluttet å øke skatt på utbytte fra 31,68 prosent til 35,2 prosent fra og med 2022, en økning på litt over 3,5 prosentpoeng.
Stiansen driver restaurantene Statholdergaarden og Statholderens Mat & Vinkjeller i Oslo.
StatholdergaardenSnudde til pluss
Coronaåret 2020 var et historisk dårlig år for selskapet. Etter 26 år med overskudd falt driftsresultatet fra 1,8 millioner kroner i 2019 til et tap på omtrent 810.000 kroner.
Nå har vinden snudd. I 2021 hadde selskapet en omsetning på totalt 28,7 millioner kroner, en oppgang på 2,4 millioner fra 2020.
– Da vi endelig kom i gang i juni så sprengjobbet vi frem til 14. desember da vil ble stengt. Vi hadde godt belegg de månedene vi hadde åpnet, sier Stiansen.
14. desember i fjor innførte regjeringen skjenkestopp i lys av omikron-bølgen. Flere utesteder og restauranter stengte da ned, inkludert Michelinstjerne-innehaver Statholdergaarden.
Ifølge årsregnskapet hadde selskapet et driftsresultat på 2,85 millioner kroner i året.
– 2021 var et tungt år, ikke økonomisk – vi hadde overskudd av gjester og underskudd av personale, og det har fortsatt inn i 2022, sier han.
Både under og etter pandemien har mange av de ansatte ved Statholdergaarden valgt å forlate serverings- og utelivsbransjen.
– Mange studerer eller har funnet seg nytt yrke etter anbefaling fra den gamle statsministeren. Mye utenlandsk arbeidskraft har ikke kommet tilbake.
Rekordutbytte
Det er godt kjent at Bent Stiansen liker å ta utbytte. Han har tidligere uttalt «evig eies kun det uttatte» og han har oppfordret sine kollegaer i serveringsbransjen til å gjøre det samme.
Og 2021 var intent unntak. Da tok Stiansen ut et rekordstort utbytte på 3,79 millioner kroner. Til tross for at restaurantene måtte holde stengt i 5,5 måneder i løpet av året.
– Vi har justert ned egenkapitalen basert på regnskapet fra 2020, forklarer Stiansen.
Samtidig fikk selskapet coronastøtte på litt over 1,7 millioner kroner i 2021, samt lønnsstøtte som blir inntektsført i 2022.
– Har dere vurdert å betale tilbake coronastøtten nå som det går bedre?
– Nei det har vi ikke. Støtten fikk vi første halvår da underskuddet var betraktelig, 1,8 millioner grunnet tvungen nedstengning, sier han.
I 2019 ble det et utbytte på 1,5 millioner, mens det i 2018 ble tatt ut 2,5 millioner kroner – fordelt på Bent Stiansen som eier 75 prosent av selskapet, og datteren Natascha som eier 25 prosent.
Til tross for at selskapets omsetning steg i 2021, er den fortsatt langt unna 2019-tallene da selskapet solgte mat og vin for hele 41,7 millioner kroner.
Stiansen har stor tro på året vi er i nå.
– Jeg er positiv til gjesteantallet og betalingsviljen. Men vi har en stor utfordring, som hele bransjen har, på personalsiden. Vi håper den skal bli bedre, sier han.
– Vi forventer at inntektene i 2022 blir høyere enn i 2019. Så sant man ikke blir stengt ned igjen.