Guide: Her bør du drikke naturvin i Oslo

Skandinaver har vært pionerer når det gjelder bærekraft i matindustrien, fokus på lokale og økologiske ingredienser og redusering av matsvinn. Dette engasjementet stanser ikke ved tallerkenen, men fortsetter også i glasset – nordmenn elsker naturvin!

Publisert: Publisert:

Altså vin som er laget etter økologiske og biodynamiske prinsipper, med minimalt med tilsetningsstoffer.

Det er mye positivt å si om Vinmonopolet, men de strenge alkohollovene i Norge gjør at det ikke er helt det samme sprudlende vinmiljøet som man finner i andre byer – for eksempel København.

De hyggelige vinbutikkene på hjørnet, drevet av lidenskapelige eiere, som fokuserer på én bestemt region eller retning innen vin finnes rett og slett ikke i Norge.

Naturviner har ofte morsommere etiketter (og annerledes smaker)!

Derfor er det naturlig at naturvinmiljøet i Oslo er mindre synlig, men det betyr ikke at det ikke eksisterer.

Selv om Oslo er en liten by relativt sett, har byen et rikt utvalg etablissementer som serverer naturvin. Også Vinmonopolet har fanget opp trenden de siste årene, og tilbyr et bredere utvalg naturviner nå enn noen gang tidligere.

Vi har laget guiden til de beste stedene å drikke naturvin i Oslo. Listen består først og fremst av barer, men vi har også tatt med noen restauranter, dog kun steder hvor du kan drikke vin uten å bestille mat.

Skaal Matbar

En av våre favoritt naturvinprodusenter, Gut Oggau, på Skaal Matbar.

På Skaal Matbar (en restaurant med barvibber) kan du gjerne stikke innom for et glass vin og noen småretter, men du kan også ta en helaften med mat og drikke.

Uansett hvordan humøret er, kan du forvente høyt energinivå og gode anbefalinger fra restaurantens entusiastiske eier, Fridtjof Seeberg.

Noen av høydepunktene på matmenyen er grillet toast med cheddar og jalapeños, og Skaals versjon av pommes frites – tyntskårede poteter i flere lag, servert med pisket crème fraîche og dillolje.

Sørg for å være tørst når du kommer – naturvinlisten er en av byens beste, med produsenter som La Sorga, Matassa, Heinrich, Gabrio Bini, og Christian Tschida.

Adresse: Olaf Ryes plass 12

Pillefyken

Pillefyken har en utrolig bra vinliste.

Er du i humør til dagdrikking? Pillefyken er en nabolagsrestaurant og vinbar som den tidligere Pjoltergeist-duoen Sverre Bøyum og Susanne Låstad står bak.

Det er et koselig og solfylt sted i utkanten av Tøyenparken med strandstoler stående på fortauet om sommeren.

Stedet er bare åpent på dagtid (litt senere på fredager og lørdager), og det er ikke mulig å bestille bord.

Matmenyen er helt enkel: Brød, ost, spekeskinke og salat.

Alle de største superstjernene innen naturvin er representert på den eklektiske vinlisten som i hovedsak består av europeiske viner. Du kan være ganske sikker på å finne Gut Oggau, Octavin, Robinot, Christian Tschida, Bruyere-Houillon og Radikon her.

Adresse: Monrads gate 1 A

Esaias Vinbar

Er du heldig finner du produsenten Gabrio Bini på vinlisten til Esaias.

Midt i Oslo sentrum har Esaias Vinbar et utrolig bra utvalg av noen av yndlingsvinmakerne våre, som Anders Fredrik Steen, Jean-Christophe Garnier, Gut Oggau og Gabrio Bini, men du finner også Olivier Cohen, Michael Gindl, Segni di Langa og DB Schmitt.

Sommeren 2021 utvidet Esaias til det tidligere Bacchus Spiseris lokaler og bakgård og kan nå tilby en enkel matmeny i tillegg til det eksisterende vinbarkonseptet.

Adresse: Dronningens Gate 27

Katla

Vi blir alltid glade når vi finner Mother Rock på vinkartet hos Katla!

Mens du må bestille bord hvis du ønsker å spise i restauranten til Katla, kan du bare gå rett inn og sette deg i baren hvis du ønsker å drikke vin (og kanskje bestille noen småretter?).

En grill med åpen ild er hjertet i denne restauranten, hvor nordiske ingredienser møter asiatiske og meksikanske teknikker og smaker.

Katla er antagelig den restauranten i Oslo vi besøker oftest.

I tillegg til digg mat har Katla også en av de beste vinlistene i byen. Omtrent halvparten av produsentene på listen er biodynamiske og økologiske, som for eksempel Radikon, Gabrio Bini, Gut Oggau, Ganevat, Stéphane Tissot og Christian Tschida.

Adresse: Universitetsgata 12

Bar Lardo

Bar Lardo er en knøttliten vinbar som hovedsakelig serverer naturviner, i tillegg til egenlagd spekemat, ost og syltede grønnsaker.

Det er fort gjort å gå forbi den anonyme inngangsdøren i Møllergata, men hvis du kikker inn et vindu og ser opplyste hyller med fargerike flasker på veggen så har du kommet til rett sted.

Utvalget er i stor grad egenimporterte viner fra små produsenter i Europa, og spesielt østeuropeiske land som Slovenia, Slovakia, Ungarn og Serbia.

Mange av disse vinene finner du ingen andre steder i Norge. Produsentene benytter typisk lokale og mindre kjente druesorter, og vinen er alltid ufiltrert med et minimum av svovel.

Vinlisten skifter ofte, men de har som regel et godt utvalg fra Strekov, Alessandro Viola, Milan Nestarec, Lammidia og kanskje til og med Le Coste og Gabrio Bini, hvis du er heldig.

Adresse: Møllergata 38A

Bass

Du finner vanligvis La Sorga på menyen hos Bass.

Bass er bistro og vinbar og et stamsted for folk på Grünerløkka.

Menyen består av små deleretter, og vinlisten omfatter mange naturvinprodusenter som Ganevat, Lammidia, La Sorga og Tom Shobbrook.

Innehaverne er også i ferd med å åpne en helt ny vinbar vegg i vegg med Bass. Den skal hete Paradise Bar, og åpner forhåpentligvis i 2022.

Adresse: Thorvald Meyers Gate 26C

Arakataka

Matbaren på Arakataka er et hyggelig sted å drikke vin i Oslo.

Matbaren til restauranten Arakataka er like mye vinbar som restaurant. Det er en egen sone til høyre når man går inn hoveddøren, hvor de har en begrenset snackmeny og hvor man ikke trenger å bestille bord.

Barsnacks serveres bare fra onsdag til søndag, men du kan drikke vin her hver eneste dag!

Sindre Solem fra det norske death metal-bandet Obliteration er sjefssommelier.

Naturvinsutvalget er fokusert på områder som Jura, Loire, Champagne, Beaujolais, og Chablis. Alle naturvinene som velges ut er laget med minimal intervensjon, respekt for naturen og så lite industrielle preparater som mulig.

På listen vil du typisk finne produsenter som Ganevat, Domaine de la Tournelle, Matassa, Yvon Métras, Lucy Margaux og Charles Dufour.

Adresse: Mariboes Gate 7B

Einbar

Mens restauranten Einer (i overetasjen) tilbyr en ny nordisk smaksmeny, tilbyr lillesøsteren Einbar (i underetasjen) en langt mer avslappet barmeny.

Menyen, som justeres etter årstidene og er basert på lokale ingredienser, kan inneholde retter som kremet kongekrabberulade eller sellerirot-dumplings.

Vinfilosofien her er ganske enkel: De serverer viner som man får lyst til å drikke mer av!

Restauranten jobber tett med vinbøndene, og representert på listen er typisk produsenter som Laherté Frerés, Michael Gindl, Foradori, Sepp Muster og Frank Cornelissen.

Adresse: Prinsens Gate 18

Hyde

Hyde har overtatt lokalene til den legendariske restauranten Pjoltergeist.

I lokalene til det tidligere legendariske spisestedet Pjoltergeist finner du nå restauranten Hyde.

Ikke la deg lure av de rustikke omgivelsene eller den høye musikken – maten til Matthew North sitter som et skudd, og vinlisten holder høyt nivå.

Prøv et glass Jauma, Vigna San Lorenzo eller Yvon Métras. Føler du for noe annet enn vin så kan Hydes versjon av Tommy's margarita anbefales.

Adresse: Rosteds Gate 15b

Dapper Bar

Nykommeren Dapper er dels klesbutikk, dels kafé og dels naturvinbar og har raskt blitt et av de kuleste stedene på Grünerløkka.

På dagtid kan du også få bakverk fra Gladbakst, og på kveldstid kan du bytte ut kaffekoppen med et glass fermentert druesaft.

I hyllene finner du Oriol Artigas, Yvon Métras og mange andre fristende etiketter. Hovedfokuset er lettdrikkelige viner fra Catalonia, Jura, Loir og Beaujolais.

Adresse: Nordre Gate 20

Nektar Vinbar

Nektar er en av de nyeste vinbarene i Oslo.

De tidligere lokalene til restauranten Bon Lió huser nå vinbaren Nektar.

På matmenyen finner du enkle retter som passer godt til vinstilen, for eksempel ansjos på ristet brød, mac’n’cheese og gnocchi med safran & pesto.

Vinutvalget er eurosentrisk med mange av våre favorittprodusenter på listen, blant annet Gut Oggau, Christian Tschida, Patrick Bouju, Sepp Muster, Robinot, Ganevat og Frank Cornelissen.

Adresse: Fredensborgveien 42

Tranen

Tranen har et supert utvalg naturvin!

Tranen er et av lokalene til Åpent Bakeri som blir omgjort til pizzarestauranten Lofthus Samvirkelag på kveldstid.

Takket være barsjef Jonas Faye-Schjøll Thommessen og restaurantsjef Maciek Sulek har denne avdelingen et stort utvalg naturviner fra produsenter som Lucy Margaux, Bruyere & Houillon, Octavin, Christian Tschida og Gabrio Bini.

PS: Du bør også sjekke ut den nye restauranten i andre etasje som vi skrev om i fem nye steder i Oslo du må spise.

Adresse: Waldemar Thranes Gate 70

Radegast

På sommeren kan du sitte i bakgården til Radegast.

Radegast er en vinbar med (hovedsakelig) naturviner.

Den ligger i samme lokalet som restauranten Nedre Foss Gård. Veggene i den vakre baren er dekket med vinskap fylt til randen av vinflasker som ligger bak åpne glassdører, slik at du kan studere utvalget på en helt annen måte (supert for dem av oss som husker etiketter bedre enn navn!).

Uansett om du bestemmer deg for en flaske fra Tom Shobbrook, Patrick Bouju, Loimer, Mother Rock, Testalonga eller noe annet, kan den nytes både innendørs eller ute i hagen om sommeren.

Adresse: Nordre Gate 2

Hvor liker du å drikke naturvin i Oslo? Del gjerne i kommentarfeltet.

Publisert: