Regnskapsfører sparer tusener på strøm ved å utvinne bitcoin

Regnskapsførerne i Noba Consulting vil tilby egen kryptoekspertise til investorer som trenger hjelp med skattemeldingen. Det er Ulefoss-bedriften først i landet med, ifølge styreleder Oddbjørn Gustavsen.

Takket være en fastprisavtale på strøm på 70 øre kilowattimen før områdepris og avgifter, er bitcoinutvinning en lønnsom affære for brødrene Gustavsen på Ulefoss.
Publisert: Publisert:

En strøm av varm luft fyller den ene halvdelen av datarommet i Soly Park i Ulefoss. Noen sekunder senere er varmen sugd inn i ventilasjonsanlegget. Maskinene fortsetter å jobbe, temperaturen stiger gradvis igjen.

De spesiallagde datamaskinene står på døgnet rundt. Sammen jobber de for å grave frem nye bitcoin, noe som tar dem omtrent et år per mynt.

Datakraften som trengs til «miningen» genererer en konstant strøm av varme. Denne har byggets eiere, Oddbjørn og Torstein Gustavsen, bestemt seg for ikke å la gå til spille.

– Hver time trekkes 5000 liter luft fra dette rommet og ut i resten av kontorlokalet. Det sparte bygget for 26.500 kroner i strømutgifter i januar og februar, sier Oddbjørn.

I 2018 overtok han og broren det tidligere biblioteket i Ulefoss, et av Europas eldste industrisamfunn. Der driver de blant annet regnskapsfirmaet Noba Consulting.

Nytt for året er et ønske om å yte konsulenttjenester for nordmenn som trenger hjelp med å føre kryptovaluta i skattemeldingen, via cryptoaccounting.no.

Les også

– Skulle ønske jeg brukte pengene på krypto

Kan være 400.000 med krypto i Norge

Det er det et fåtall av alle investorer som tidligere har gjort, ifølge Skatteetaten.

Til forrige skattemelding var det under 14.000 personer som rapporterte kryptovaluta-verdier. Men ifølge en fersk undersøkelse kan det være så mange som 420.000 nordmenn med små eller store investeringer i bitcoin, ethereum og annen virtuell valuta.

At det å rapportere krypto er mye mindre enkelt enn aksjeinvesteringer, er blant de fremste årsakene til unndragelsene, tror Oddbjørn Gustavsen.

Det finnes ingen kryptovariant av aksjesparekonto. Det betyr at hvert salg er skattepliktig. Tjenester som Kryptosekken har derfor blitt utviklet. Her kan investorer laste opp sine kryptolommebøker og få en utregning av hva som skal betales i skatt.

Ingen av brødrene hadde noen kryptointeresse for to år siden. Det snudde i fjor.

Brødrene Gustavsens tjeneste går ett steg lenger.

– Det man får fra Kryptosekken er automatisk generert, med de styrker og svakheter det har. Vi kan også bruke Kryptosekken i vårt arbeid. Men når man kan få 30 til 60 prosent straffeskatt, er det nok mange som har interesse av å ha en kyndig til å kontrollere tallene, sier Oddbjørn.

Les også

– Krypto er så utbredt at du neppe får kastet det på sjøen nå

Gikk «all in» for et år siden

Det er ikke mer enn et år siden Oddbjørn Gustavsen fattet interesse for kryptoverdenen og særlig den sfæren som går under navnet desentralisert finans.

Han traff godt med timingen på et prosjekt ved navn Strong Block, som bygger på ethereum-blokkjeden, og som skal la investorer få passiv inntekt ved å sette opp såkalte noder for forskjellige blokkjeder.

Siden har han blant annet kjøpt tre Mutant Ape-NFTer, altså kryptokunst, og investert i en NFT-markedsplass ved navn Looks Rare.

Brødrene kjøpte det gamle biblioteket i Ulefoss i 2018 og totalrenoverte det.

– Jeg har vært innom veldig mye det siste året.

Miningmaskinene på bakrommet er det Oddbjørn og Torstein privat som høster inntektene av. Med en fastprisavtale på strøm, som ble tegnet i 2020, er det et solid overskuddsprosjekt, forteller han.

– I januar og februar minet de frem bitcoin til over 60.000 kroner. Noe over halvparten av dette gikk til strøm. Men så sparer vi altså også mye på oppvarming av bygget.

Gustavsens sammensatte kryptoportefølje har steget godt i verdi det siste året, forteller han. Å få egen skattemelding riktig, er ingen lek.

– Jeg er ikke ferdig ennå. Det vil nok ta meg to-tre arbeidsdager.

Les også

Tre kryptoinvestorer: Børsene vi anbefaler og bruker selv

Tror flere tusen har store nok formuer

Det er privatpersoner som han selv, i sjiktet over «småsparer», som han tenker det er mest sannsynlig at vil se verdien av regnskapsførertjenestene deres.

For kryptoinvestorer må beregne å betale 7000 til 30.000 kroner for konsultasjonen. Dermed er det først og fremst de med formuer på en halv million og mer som vil være aktuelle, tror Gustavsen.

Oddbjørn Gustavsen hevder å ha landets morsomste kontorplass. Det er installert blant annet shuffle board, massasjestoler og zen-rom. Her fra VR-rommet.

– Når man leser at Skatteetaten skal jakte på ikke-rapporterte formuer, er det nok mange som kunne tenke seg å være trygg på at alt er gjort riktig.

– Hvor mange potensielle norske kunder tror du det finnes der ute?

– Jeg tipper mellom fem og ti tusen.

Les også

Hackere stjal krypto for fem milliarder kroner

– Nesten umulig

Tone Kaarbø, managing partner i Advokatfirmaet Ræder har jobbet mye med spørsmål om krypto og skatt de siste årene.

Hun forteller at myndighetene i utgangspunktet har mulighet til å ilegge tilleggsskatt hvis det er gitt ufullstendige eller uriktige opplysninger i skattemeldingen.

– Men jeg tror at skattemyndighetene først og fremst er opptatt av at flest mulig skal rapportere store kryptoinvesteringer så godt de kan. Mitt inntrykk er at myndighetene så langt er pragmatiske her.

Tone Kaarbø, managing partner i Advokatfirmaet Ræder.

Ifølge Kaarbø får Advokatfirmaet Ræder i år særlig mange spørsmål om kryptohandler gjort på desentraliserte plattformer. Ofte har tjenester som Kryptosekken ikke like god tilgang til disse plattformene.

– Hvis man for eksempel har brukt en investeringsrobot og har titusener av kjøp og salg i løpet av året, så skal man i teorien beregne skatt på hver enkelt handel. Det er jo i praksis nesten umulig.

Hennes tips er å gjøre en innsats for å finne ut hva som er kjøpt når, og å skaffe oversikt over alle transaksjonene. Videre anbefaler hun å oppgi hva man gikk inn med og hvor midlene kom fra.

– Selv om du ikke klarer finne eksakte inntekter eller formuesverdier er det bedre å fylle inn det du mener er riktig, enn ikke å oppgi noe som helst i skattemeldingen, sier hun.

Publisert: