Gjenåpningen: Slik blir den nye hverdagen

Stinn brakke på konserter, dansing på utesteder og fullsatte restauranter kan veldig snart bli normalen igjen.

TETTPAKKET: I det neste steget i gjenåpningen fjernes meterkravet og antallsbegrensningene på arrangementer. Kanskje konsertene igjen vil se ut som da The Cure spilte på Øyafestivalen i 2019.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) mener tiden kan være inne for å ta det neste steget i gjenåpningen: En normal hverdag med økt beredskap.

Onsdag kunne VG skrive at helseminister Bent Høie har bedt kommunene om å forberede seg på gjenåpning av landet fra og med fredag. Det betyr at de nasjonale tiltakene kan bli opphevet når som helst fra og med det.

Når får vi svaret? Det neste steget i gjenåpningen er en politisk beslutning. Det er ventet at regjeringen innen kort tid vil varsle ytterligere gjenåpning – som kan bli innført på kort varsel.

Her finner du alle gjeldende nasjonale tiltak.

Disse tiltakene forsvinner

Regjeringen har allerede varslet at «en normal hverdag med økt beredskap innebærer» at:

  • Meterkravet avvikles
  • Restriksjoner knyttet til arrangementer og sammenkomster oppheves
  • Innslippsstopp og krav om bordplassering på serveringssteder forsvinner

Dette sier Nakstad om den neste fasen i gjenåpningen:

Så, hva betyr det?

Det blir ikke lenger krav om minst én meter mellom bord og kohorter. Man trenger ikke lenger å fremvise coronasertifikat for å slippe inn på arrangementer – og man må ikke være på plass på puben før klokken 00.00.

Når disse tiltakene forsvinner kan kinosaler, teatre, konserthus, restauranter, butikker, idrettsarrangementer og utelivet igjen drive med maks kapasitet.

– Når meterkravet forsvinner, betyr det at man kan leve mer som normalt – også danse. Spørsmålet er når det forsvinner og hvordan rådene blir. Vi vil fortsatt ha råd til folk og ikke minst uvaksinerte, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Men:

Kommunene kan innføre lokale tiltak dersom det er behov for det. Når de nasjonale tiltakene forsvinner er det ekstra viktig å følge med på lokale regler.

Dette gjelder fortsatt

Rådene som å holde seg hjemme når man er syk og vaske hendene vil uansett gjelde. Og man skal fortsatt gå i isolasjon hvis man får påvist covid-19.

– Det viktigste rådet er å være hjemme når vi er syke, sier Nakstad.

Fra mandag gjelder et nedjustert TISK-system, der man bare må i smittekarantene hvis man bor sammen med, eller er tilsvarende nær, en som er smittet – og i tillegg er uvaksinert eller ikke-fullvaksinert.

Andre nære nærkontakter oppfordres bare til å teste seg og begrense sosial omgang.

Trafikklysmodellen er utgangspunkt når det gjelder smittevern i skoler og barnehager.

  • Hva med reising? Regjeringen har ikke sagt akkurat hvilke regler som vil gjelde for innreise eller på grensen. Men helsedirektoratet leverte tidligere i september råd om «gradvis nedtrapping av bemanning ved Nasjonalt kontrollsenter for innreisende», og helsedirektør Bjørn Guldvog har sagt til VG at det med stor sannsynlighet vil bli enklere å reise mellom land «i løpet av relativt kort tid».
Publisert: