NHO bekymret for vaksine-utsettelse: – Åtte til tolv uker er kritisk

NHO frykter at utsettelse av massevaksineringen på opptil 8–12 uker kan gi rom for en fjerde smittebølge. – Det kan gjøre at man må holde smitteverntiltakene stramme lenger, sier NHO-sjeføkonom Øystein Dørum.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det er fortsatt stor usikkerhet om når Norge kan legge coronakrisen bak seg. Onsdag legger coronakommisjonen frem sine vurderinger av hvordan myndighetene har håndtert krisen så langt.

Tirsdag sa Folkehelseinstituttet at vaksineringen av nordmenn mot corona kan bli forsinket med åtte til tolv uker hvis ikke vaksinene fra Johnson & Johnson og AstraZeneca tas i bruk.

Dét kan bli krevende for næringslivet, mener NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Han frykter at bedrifter og kunder blir usikre på om den tredje smittebølgen er den siste, slik mange hadde håpet.

– Det er helt åpenbart. Åtte til tolv uker er kritisk, for det betyr at vi ikke kan utelukke en fjerde smittebølge, sier Dørum til E24.

Risiko for selskaper

– Det er fortsatt få personer både i Norge og landene rundt oss som er vaksinert. Risikoen for en fjerde smittebølge kan gjøre at man må holde smitteverntiltakene stramme lenger. Og en utsettelse fører til at både selskaper og kundene deres må legge til grunn en risiko for at den tredje smittebølgen ikke var den siste, sier han.

Den siste tiden har det vært en diskusjon om hvor lenge regjeringen skal fortsette å kompensere bedrifter for fallende omsetning.

– Vi er avhengig av å ha kompensasjonsordningen på plass så lenge smitteverntiltakene varer, sier Dørum.

Les også

Oslo kommune forlenger strenge tiltak i to uker

– Usikkert

Fra natt til fredag kan en rekke utelivsaktører igjen servere øl og vin til klokken 22, i og med at det nasjonale skjenkeforbudet blir opphevet.

Det kan i utgangspunktet hjelpe noen av de bransjene som sliter aller mest, som reiseliv, overnatting og servering.

Samtidig kan utsettelsen av vaksiner bli krevende for de bedriftene som sliter mest, særlig små aktører som har tæret mye på det de har av kapital, påpeker Dørum.

– Da blir det ytterligere et kvartal hvor man venter på normalisering. Mange bedrifter vil da brenne cash fordi inntektene ikke matcher utgiftene, sier Dørum.

– Så langt er det oppsiktsvekkende få bedrifter som har gått over ende. Det er usikkert hva som skjer når teppet dras bort under bena på dem, ved at kompensasjonsordningen avvikles og skatteregningen skal betales, legger han til.

Forsiktig jubel i utelivet: – Tør ikke si dette er den siste skjenkestoppen

Norske bedrifter har utsatt innbetalingen av om lag fem milliarder kroner i skatter og avgifter fra i fjor. Denne regningen må betales tilbake fra sommeren av, pluss åtte prosents rente til staten.

Hvis smitteverntiltakene varer til utpå høsten, kan det også gå hardt ut over den viktige sommersesongen for mange sesongbedrifter.

– Glipper sommersesongen for mange aktører, så vil det ha stor betydning. Må for eksempel Øyafestivalen avlyse også i år, så blir det ett år til neste gang, sier Dørum.

Staten krever åtte prosent rente for utsatt skatt: – Urimelig høyt

Mange bedrifter sliter fortsatt

Ferske tall fra en NHO-undersøkelse onsdag viser at bedriftene fortsatt sliter.

Halvparten av de spurte NHO-medlemmene har lavere omsetning enn normalt, og 21 prosent har under halvparten av normal omsetning. Denne andelen har økt jevnt siden i fjor sommer, ifølge NHO.

Konkursfaren er også fortsatt en reell trussel for mange selskaper. 18 prosent av de spurte NHO-medlemmene har betalingsvansker, og 14 prosent frykter konkurs.

Det er imidlertid store forskjeller mellom bransjer. Mens olje og gass ser noe lysere utsikter de neste tre månedene, er det fortsatt blytungt for bedrifter innen reiseliv, servering og overnatting. Her frykter 39 prosent av de spurte bedriftene at de risikerer konkurs.

– Situasjonen er forverret den siste måneden, ifølge vår undersøkelse. Det er ikke så rart, vi fikk de nasjonale tiltakene før påske, sier Dørum.

– Den gjennomsnittlige bedriften sier at situasjonen er ok, men den er på ingen måte god. Den er også preget av ekstremt store forskjeller mellom næringer og bedrifter. I reiseliv er det 77 prosent av bedriftene som har mer enn halvert omsetningen, sier sjeføkonomen.

Les også

Nå kommer dommen over Norges coronahåndtering

Regjeringens tre scenarioer

Regjeringen presenterte tidligere i år tre scenarioer for norsk økonomi, alt etter hvor raskt det går med vaksineringen (se faktaboks).

Finansminister Jan Tore Sanner (H) anslår veksten i 2021 til 0,5 prosent i et pessimistisk scenario, 3,7 prosent i et mellomscenario og 4,5 prosent i et optimistisk anslag.

– Vi har et vekstanslag på 3,2 prosent for inneværende år. Det anslaget forutsetter et løft i etterspørselen i andre halvår, sier Dørum.

– Får vi nok et kvartal med nullvekst, så monner det ikke så mye. Men hvis vi får en alvorlig fjerde smittebølge, så kan vi nærme oss det mest pessimistiske anslaget til regjeringen. Men det skal mye til at det blir så dramatisk, sier han.

Les også

Bent Høie om gjenåpningen av Norge: – Vaksineringen er viktigst

– Viktig

Et ekspertutvalg ledet av professor Steinar Holden omtalte i sin seneste rapport at flere vaksiner til områder med mye smitte vil gi mindre død, færre sykehusinnleggelser og raskere nedtrapping av de strengeste tiltakene.

Dørum vil ikke gå inn i de helsefaglige vurderingene, men håper at myndighetene vurderer disse spørsmålene grundig.

– Vi er opptatt av at pandemien bekjempes på en måte som gjør at de økonomiske konsekvensene blir minst mulig. Vi er ikke kapable til å vurdere de forslagene som Holdenutvalget nå peker på. Men vi mener at det er viktig å gjøre slike avveininger, sier sjeføkonomen i NHO.

Mener flere vaksiner til Oslo vil gi færre dødsfall i Norge
Publisert: