Nye rekordtall for Vinmonopolet: – Fortsatt historisk

Skjenkestopp og stengte grenser sørger for at de historiske tallene fortsetter å renne inn hos Vinmonopolet. Veksten er lavest i sentrum i byene, fordi mange ikke lenger er fysisk på jobb.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Rekordveksten hos Vinmonopolet fortsetter. I februar ble det solgt 8,4 millioner liter. Det er en økning på 40 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, opplyser Vinmonopolet i en melding tirsdag.

– Økningen er fortsatt historisk, men like fullt omtrent som forventet med tanke på full stopp i grensehandel og taxfreesalg som følge av coronaen. Skjenkestoppen bidrar også til veksten, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl.

Salgsveksten i februar var størst i fylkene nærmest Sverige.

– En vekst i Viken på 69 prosent mot 21 prosent i Møre og Romsdal illustrerer tydelig hvilket overveldende omfang grensehandelen normalt har, sier Nordahl.

I Viken ble det solgt 2,15 millioner liter, mens det i Møre og Romsdal ble solgt 327.642 liter. I Oslo ble det solgt 1,31 millioner vareliter.

Mener Milrab solgte munnbind med forfalsket testrapport

Kald vinter – mer rødvin

Ifølge Meteorologisk institutt har årets vinter frem til midten av februar vært den kaldeste siden 2010. Samtidig har salget av rødvin økt med 43 prosent i februar, mot 36 prosent for hvitvin, skriver Vinmonopolet.

– Kaldt vintervær gir alltid rødvin et puff i ryggen. Normalt vokser hvitvin noe raskere enn rødvin, i kulda er det altså omvendt, sier Nordahl.

Pandemien fører fortsatt til høy vekst i de typiske hyttekommuner, hos butikkene i de ulike bydelene, pendlerkommuner og utfartspol. Det er gjennomgående lavest vekst for flere sentrumspol i de største byene.

– Det er helt tydelig at folk har hytte- og hjemmekontor. Folk handler der de oppholder seg, avslutter Nordahl.

Kraftig salgsvekst for Vinmonopolet i 2020

Historiske tall

– Vi solgte 115 millioner vareliter i 2020. Det er en vekst på 40 prosent, sa kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet i E24 i begynnelsen av året.

Vinmonopolet solgte 82,6 millioner vareliter i 2019, og volumet hadde da kun økt med 0,7 prosent målt mot året før.

– Det er historiske tall vi ser nå. Siden coronatiltakene ble iverksatt i midten av mars har vi hatt en utrolig salgsutvikling, sa Nordahl.

Samtidig har Systembolaget i grensefylker til Norge sett en nedgang på 2,4 prosent i solgte liter alkohol i tredje kvartal 2020. Jämtland ble hardest truffet, med en nedgang på over 26 prosent.

Det er i motsetning til en 21,7 prosent oppgang i resten av landet.

– Akkurat som den øvrige handelen ved norskegrensen har kundestrømmen hos Systembolaget gått nedover, sa Sofia Brännborn, pressesekretær i Systembolaget.

Publisert: