NAV-sjefen: – Titusener kan bli permittert

En rekke bedrifter har allerede permittert mange ansatte etter nedstengningen på Østlandet. NAV-direktøren tror omfanget kan bli større enn i november, da Oslo og flere andre kommuner strammet inn sist.

TRAVLE TIDER: NAV-direktør Hans Christian Holte tror NAV vil kunne håndtere en tredje smittebølge, men peker på det finnes «x-faktorer» som kan forandre det bildet.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Fra erfaring vet vi jo at smittebølgen med påfølgende tiltak som kom i november fikk ganske umiddelbar effekt, og 13.000 personer ble arbeidssøkende, sier NAV-direktør Hans Christian Holte til E24.

Han sier det har vært noen travle dager siden utbruddet av mutantviruset i Nordre Follo ble kjent fredag, og regjeringen delvis stengte ned 25 kommuner i og rundt Oslo-regionen. Han tror ikke tiden fremover blir mindre hektisk.

– Det som er positivt er at vi allerede har erfaring med hva som kan skje i situasjoner hvor smitten øker og tiltak settes inn, sier Holte og fortsetter:

– Det er veldig nyttig når vi nå kanskje møter nye bølger av arbeidssøkende og permitterte.

Les også

Hundrevis av butikker stenges ned på Østlandet

Les også

Innfører tiltak i 15 nye kommuner

– Titusener

Regjeringens nye inngripende smitteverntiltak på Østlandet har allerede ført til at en rekke store selskaper, hovedsakelig varehandelsbedrifter, har permittert et stort antall ansatte.

Bare XXL, Kid, Varner-gruppen og Nille alene har til sammen permittert over 1.000 ansatte mandag, etter at de ble tvunget til å stenge en rekke butikker.

– Vi vet ikke hvor stort dette blir, men det kan fort bli noe større enn i november, sier Holte om den såkalte «andre bølgen» før jul.

– Om det er 20.000 – eller 30.000 eller flere personer det er snakk om, det er for tidlig å si noe om, men vår vurdering er at noen titusener kan bli permittert, sier Holte.

I E24s coronaspesial viser tallene at restriksjonene i forbindelse med andre bølge umiddelbart slo ut, og 6.664 personer fikk varsel om permittering første uken etter tiltakene ble annonsert.

Les også

Mottar 30 tonn med blomster i uken – jobber for å redde millionverdier

Noen eksempler på bedrifter som permitterte mandag var:

  • Mester Grønn: 530 ansatte permittert
  • Kid: 300 ansatte permittert
  • Nille: 300 ansatte permitteres

Tirsdag neste uke kommer tallene som viser hvordan det umiddelbare utslaget av tiltakene fra regjeringen.

– Jeg tror vi vil se interessante tendenser i de tallene som kommer til uken, og så avhenger mye av om hvordan smitten sprer seg, sier NAV-sjefen.

Les også

Eksplosjon i nettsalget hos Vinmonopolet etter nedstenging

Kan håndtere pågangen

Holte byttet direktørjobb midt i pandemien, og gikk av som direktør i Skatteetaten for å ta lederjobben i NAV.

– Var du forberedt på at det skulle komme en ny bølge som den vi ser nå, da du tok jobben tidligere i år?

– Jeg var ikke forberedt på hvordan den videre utviklingen kom til å bli, og var nok som forsiktig optimist i godt selskap da ting så ganske lyst ut i Norge i sommer. Men jeg har blitt imponert over organisasjonen, og den ekstreme situasjonen NAV har håndtert så langt.

– Kan NAV håndtere en stor smittebølge, slik det ser ut nå?

– Jeg vurderer nok at vi kan håndtere nye bølger godt sånn som situasjonen er nå, men det er jo alltid usikkerhet knyttet til nye økonomiske ordninger som kan dukke opp som vi må håndtere, og den generelle smitteutviklingen. Så det er jo noen x-faktorer som kan forandre bildet.

Publisert