Oljeprisen under 50 dollar etter ny virusbekymring

Nye varianter av coronasmitten skaper bekymring for raskere spredning, og senker oljeprisen og børsene. – Nå sår markedet tvil om vaksinen vil være effektiv nok til å ta hånd om nye virusvarianter, sier Rystad-analytiker.

Illustrasjonsbilde fra Ekofisk-feltet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Mens Europa og Norge rigger seg for storstilt vaksinasjon mot coronasmitte, dukker det opp nye varianter av viruset i Storbritannia og Sør-Afrika.

Det skaper ny bekymring, og rammer også oljeprisen. Etter å ha stengt på 52 dollar fatet fredag, faller prisen på nordsjøoljen Brent mandag med 5,51 prosent til 49,42 dollar fatet.

– Virusmutasjonen hadde ikke markedet priset inn. Nå sår markedet tvil om vaksinen vil være effektiv nok til å ta hånd om nye virusvarianter, sier oljeanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy til E24.

Han sier man må ta høyde for større oljeprissvingninger fremover.

– Vaksinene er positivt påvirkende på oljeprisen, men vaksineutrulling vil ikke overføres til høyere oljeetterspørsel det i korte bildet. Det tar tid før oljeetterspørselen tar seg permanent opp, ettersom vaksineutrullingen først kan la land åpne opp økonomiene mot sommeren og utover i andre halvår, sier Tonhaugen.

Ifølge Bloomberg er nedgangen på to dollar fatet den verste på syv uker.

Nedturen i oljen sender også kronen svakere. En dollar koster 8,77 kroner, fra 8,60 kroner natt til mandag. En euro er verdt 10,68 kroner, sammenlignet med 10,53 kroner i natt.

Børsene faller både i Norden og i Europa, og blant annet fly-, olje- og bankaksjer er rammet.

  • Oslo Børs er ned 2,8 prosent
  • Svenske OMXS30 er ned 1,8 prosent
  • Danske OMXH25 er ned 2,64 prosent
  • Tyske Dax er ned 2,96 prosent
  • Franske CAC40 er ned 2,84 prosent

Rammer olje, bank og fly

På hovedindeksen i Oslo er det oljerelaterte aksjer som PGS, DNO, BW Offshore og Golden Ocean som leverer mest negativt.

Oljekjempen Equinor er ned 3,25 prosent, og Aker BP er ned over fem prosent.

Norwegian trosser imidlertid nedturen og er den mest positive bidragsyteren på Oslo Børs mandag, med en oppgang på nær tre prosent.

Det går verre med med flyselskaper i andre land. I Storbritannia er for eksempel British Airways-eier IAG ned hele 8,9 prosent. SAS-aksjen er ned 2,38 prosent på Oslo Børs.

I Frankfurt faller blant annet aksjene i bilprodusentene Daimler, Volkswagen og BMW samt Deutsche Bank.

Publisert: