Fredriksen, folketrygden og Sundt er med når Norwegian vil hente 6 milliarder

Flere store og kjente investorer stiller opp når Norwegian skal hente milliarder for å komme seg ut av coronakrisen. Emisjonskursen settes til 6,26 kroner per aksje – en brøkdel av dagens aksjekurs på drøye 55 kroner.

Blant de seks hjørnesteinsinvestorene er John Fredriksen gjennom sitt selskap Geveran Trading.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I en børsmelding mandag kommer Norwegian med flere detaljer om de planlagte emisjonen og hvilke investorer som er med.

Det skjer etter at Norwegian-styret mandag vedtok vilkårene i kapitalinnhentingen som skal redde flyselskapet.

Selskapet må hente frisk kapital for å kunne gjennomføre sin andre restrukturering under coronapandemien, og dermed kunne tre ut av konkursbeskyttelsen.

Norwegian har fått med seg seks såkalte hjørnesteinsinvestorer i den rettede emisjonen som samlet sett har tegnet seg for å investere totalt 2,86 milliarder.

Investorene er:

  • John Fredriksens investeringsselskap Geveran Trading
  • Sundt-familien
  • Folketrygdfondet
  • DNB Asset Management
  • Ludvig Lorentzen og partnere
  • Nordea Investment Management.

Nøyaktig hvor mange aksjer hver av disse vil bli tildelt skal avgjøres av Norwegian i dialog med meglerhuset DNB Markets som er global koordinator for emisjonen, opplyser flyselskapet. ABG Sundal Collier er også hyret inn for å bistå i emisjonen.

Norwegian-aksjen falt 2,73 prosent like etter at nyheten ble kjent.

Les børsmeldingen her

John Fredriksen er ikke ukjent med Norwegian. I tillegg til at finansdirektør Geir Karlsen har jobbet i Fredriksens tørrlastrederi Golden Ocean var Fredriksen også en av garantistene i en emisjon i Norwegian i 2019.

Norwegian søkte i november og desember om konkursbeskyttelse i Irland og Norge for morselskapet og Arctic Aviation Assets (AAA) – selskapet som sitter på alle de eide og leasede flyene til Norwegian. Søknadene ble innvilget kort tid etter.

Norwegian fikk også innvilget en såkalt Chapter 15-konkursbeskyttelse i USA 28. april, som betyr at det amerikanske rettsvesenet anerkjenner den irske og norske konkursbeskyttelsen og håndhevelsen av den.

Coronakrisen har truffet luftfarten og Norwegian på en dramatisk måte. Over natten kollapset billettinntekter og trafikken, mens pengene rant ut av kassen i et høyt tempo.

Samtidig som Norwegian, SAS og andre aktører har jobbet med å få på plass store redningspakker, har aktørbildet også endret seg. Etter pandemien vil Norwegian måtte konkurrere med både nykommeren Flyr og den ungarske lavprisgiganten Wizz Air på norsk innenriks.

Les også

Norwegian med underskudd på 1,2 milliarder i første kvartal

Setter taket på seks milliarder

Både den irske og norske domstolen har godkjent Norwegians redningsplan, under visse vilkår. Et av vilkårene som er stilt av den irske domstolen er at Norwegian skal hente minst 4,5 milliarder i frisk kapital.

Norwegian har tidligere planlagt å hente mellom 4,5 og 5,0 milliarder, men i midten av april ble rammen utvidet med en milliard kroner, blant annet på grunn av all usikkerheten i fremtidsutsiktene under pandemien.

De seks milliardene skal etter planen hentes inn slik:

  • Inntil 1,875 milliarder i såkalt hybridkapital fra eksisterende kreditorer, hvorav den norske stat har sagt den stiller med 1,5 milliarder
  • Inntil 395 millioner i en emisjon rettet mot eksisterende aksjonærer
  • Minst 3,73 milliarder i en rettet emisjon mot utvalgte investorer, inkludert John Fredriksen og de andre på listen, samt mindre kreditorer med krav under 2,5 millioner

2,86 av de 3,73 milliardene er allerede sikret. Den rettede emisjonen vil også justeres slik at Norwegians kapitalinnhenting samlet sett «ikke vil overgå 6,0 milliarder», ifølge selskapet.

Norwegian opplyser også at de har fått inn tegninger på hybridkapital «fra visse kvalifiserende» kreditorer som «overstiger» 1,875 milliarder. Denne posten er altså sikret.

Les også

Flere sentrale Norwegian-profiler slutter

89 prosent under dagens kurs

For de eksisterende aksjonærene vil det bli trykket opp inntil 63,08 millioner aksjer til 6,26 kroner stykket, ifølge Norwegian. Dette er samme prisen som de nye investorene blir tilbudt.

Prisen er for øvrig 89 prosent under dagens børskur på rundt 55,20 kroner.

Prisen på 6,26 kroner er omtrent som ventet og E24 skrev i mars om at ville kunne ende rundt seks kroner.

Aksjonærene vil få tre tegningsretter per to aksjer man eier per 4. mai (antallet tegningsretter rundes ned til nærmeste hele tall). Tegningsrettene vil kunne selges og kjøpes på børs fra børsåpning 7. mai og frem til børsslutt 19. mai.

Tegningsperioden i emisjonen for nye investorer og mindre kreditorer skal etter planen løpe fra 7. til børsslutt 21. mai.

Norwegian og domstolen i Irland legger opp til at Norwegian formelt kan gjennomføre restruktureringen og forlate konkursbeskyttelsen i slutten av mai – rundt den 26.

Les også

Styrelederen om den nye SAS-sjefen: – Vi trengte internasjonalt topptalent

Finansdirektør Geir Karlsen i Norwegian har vært helt sentral i å få landet selskapets restruktureringer. Han har tidligere jobbet høyt oppe i selskapssfæren til John Fredriksen, en av de nye hjørnesteinsinvestorene til flyselskapet.

Fredriksen og nye investorer kan bli sittende med 75 prosent

Da Norwegian lanserte redningsplanen 11. mars estimerte selskapet hvor mye de ulike gruppene ville sitte igjen med etter restruktureringen.

Nå har dette blitt oppdatert:

  • De nye investorene kan bli sittende med en eierandel på 75,7 prosent (70 prosent i det første estimatet)
  • Kreditorene kan bli sittende med 20,6 prosent (mot 25,4 prosent tidligere)
  • De eksisterende aksjonærene kan bli sittende med 3,7 prosent (mot 4,6 prosent tidligere)

Det er flere årsaker til at eierforholdet etter restruktureringen er endret. De to viktigste er at eierforholdet ble noe justert før planen gikk gjennom i den irske domstolen og at rammen på emisjonen ble økt.

Den endelige fordelingen vil kunne bli justert.

Les også

Dette er den nye SAS-sjefen

Betaler kun for flybruk frem til april neste år

Norwegian har lenge sagt at selskapet fra start planlegger å ha rundt 50 fly i flåten – tallet ser nå ut til å bli 51 fly for å være helt nøyaktig.

Selskapet opplyser at de har «forhandlet og signert avtaler for 4 eide og 44 leasede fly» og at disse skal flys i Norge, Norden og til kontinental-Europa.

I tillegg jobber Norwegian med å ferdigstille avtalene for «ytterligere tre fly» som skal leases - totalt 51 fly eller rundt fem ganger så mange som selskapet har i trafikk i dag.

«Alle de 51 flyene skal opereres basert på «Power by the hour»-avtaler til og med første kvartal 2022», opplyser Norwegian, med referanse til avtaletypen der man kun betaler leie når flyene faktisk er i trafikk.

Dette er en avtaleform som nykommerne Flyr og Norse Atlantic Airways også har sikret seg det neste året. Dette reduserer flyselskapenes risiko betraktelig hvis det viser seg at pandemien drar ut og trafikken blir lavere enn ventet.

Les også

Nordea-fond vil satse «over 100 millioner» i nye Norwegian

Slik ser Norwegians redningsplan ut

Under en høring i Irland før påske kom det frem at Norwegian tror de vil ha totalt 3.300 ansatte etter restruktureringen.

Norwegian hadde på det meste 10.215 ansatte ved utgangen av 2018.

De viktigste punktene i redningsplanen til Norwegian er som følger:

  • Langdistansesatsingen med Boeing 787 Dreamliner legges ned
  • Antallet kortdistansefly (Boeing 737) skal mer enn halveres til 51 fly (tidligere 53 fly)
  • Flygjelden vil ende mellom 5,8 og 6,3 milliarder (tidligere anslått til 6,0 til 7,0 milliarder)
  • Total gjeld (brutto) skal reduseres til rundt 16 til 18 milliarder (tidligere anslått til mellom 16 og 20 milliarder)
  • Man skal fokusere på det norske og nordiske markedet, med ruter til de mest populære destinasjonene i Europa.
  • Det skal hentes inn 4,5 til 6,0 milliarder kroner i frisk kapital, fordelt slik: 400 millioner i emisjon mot eksisterende aksjonærer, inntil 3,73 milliarder fra nye investorer og inntil 1,875 milliarder i hybridkapital (hvorav staten stiller med 1,5 milliarder) 
  • Usikret gjeld får igjen 5 prosent dividende i kontanter og aksjer i Norwegian
  • De eksisterende aksjonærene blir i utgangspunktet sittende med 4,6 prosent av selskapet, kreditorer 25,4 prosent og nye investorer med 70 prosent – inkludert de gamle aksjonærenes eventuelle deltagelse i vårens planlagte emisjon. Dette kan bli endret.

Norwegian opplyser at de gjennom de to restruktureringene som har skjedd siden pandemien slo inn har redusert gjelden med 62 til 65 milliarder kroner, og fjernet forpliktelser på flyordrer for totalt 85 milliarder.

Publisert: