På en pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget onsdag formiddag varslet opposisjonspartienes næringspolitiske talspersoner dette.

Opposisjonen forlanger at næringsministeren kommer til Stortinget og gir en grundigforklaring om sin håndtering av statens eierskap i Telenor i forbindelse med salget av TV 2.

— Det er spredt usikkerhet

— Statens eierskapsforvaltning skal skje igeneralforsamlingen, ikke gjennom media eller andre steder, sier Fremskrittspartets Harald Tom Nesvik.

Han refererte til at det på et nachspiel etter NHOs årsmiddag sist uke har oppstått et rykte om at Trond Giske skal ha sagt at «Harald Norviks tid som styreleder i Telenor kan være over». Rykteflommen førte til at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tok kontakt med Norvik for å berolige styrelederen.

- Spørsmålet er om Giske har gått utover sine fullmakter. Detmå vi få avklart, sa Venstres Borghild Tenden på opposisjonspartienes pressekonferanse onsdag formiddag.

— Dette er ikke bare rykter, men det er reellt at det erspredt stor usikkerhet rundt Giskes håndtering av det stalige eierskapet, uttalte Høyres Svein Flåtten.

Bråk etter nachspiel

Det var søndag styret i A-pressen vedtok å selge sin halvpart av TV 2 til danske Egmont, som dermed ble eneeier i TV-kanalen.

Giske skal ifølge Dagens Næringsliv ha vært så misfornøyd med planene om salget til Egmont at han torsdag startet et stormløp mot planene på NHOs årskonferanse. Overfor deltakere fra LO, næringslivet og de politiske partiene la han ikke fingrene imellom, skriver avisen.

Kilder sier til både Aftenposten, Dagens Næringsliv og VG at Giske også skal ha gitt uttrykk for sin misnøye på NHO-konferansens nachspiel på utestedet Lorry i Oslo natt til fredag.

På nachspielet skal han ha sagt til flere tilstedeværende at han ikke ville ha Harald Nordvik som styreleder i Telenor hvis A-pressens aksjer i TV2 ble solgt til utlandet.

Trond Giske avviser imidlertid helt at han skal ha sagt noe slikt.

- Dette er kategorisk usant. Norvik var aldri noe tema på Lorry. Det kan alle som satt ved mitt bord bekrefte, sier Giske til Aftenposten.

- Useriøst

- Det er viktig med en aktiv statlig eierskapspolitikk,men det skal ikke skje på Lorry etter midnatt, sier KrF-leder Knut Arild Hareide

— Jeg synes dette virker useriøst. LOs handlingsmønster fredag kan også tyde på at det har skjedd noe uheldig sier KrF-leder Knut Arild Hareide, med referanse til at Flåthen da måtte ringe statsminister Jens Stoltenberg for å få enoppklaring av denne saken, fortsetter han.

Hareide synes også det eruheldig at det nå er reist tvil rundt Harald Nordvik som styreleder i Telenor.

— Det er det ingen grunn til, sier Hareide.

— Jeg ser på det som har skjedd som en meget alvorlig sak.Staten skal få være en stor eier i norsk næringsliv, men da er det viktig ateierskapet håndteres profesjonelt. Det er ikke nå bare rykter vi forholder osstil, sier Høyres Jan Tore Sanner til Aftenposten onsdag.

- Giske har skapt usikkerhet rundt håndteringen av det statlige eierskapet,sier Sanner.

Fremskrittspartets Harald Tom Nesvik synes også atGiske har håndtert det statlige eierskapet på en uheldig og uprofesjonell måte på vegneav det norske fellesskapet.

— Ikke minst av hensyn til andre investorer i markedet erdette viktig, sier Nesvik.

Advarte mot salg

I flere måneder har det vært avklart at norske A-pressen vil selge sine aksjer i TV2. A-pressen avtalte 4. desember å kjøpe Edda Media fra britiske Mecom, og har uttalt at de heller ønsker å satse på lokalaviser.

Mandag ble det klart at Egmont vil gjøre bruk av sin forkjøpsrett, og at selskaper betaler 2,1 milliarder kroner for A-pressens halvdel i TV-kanalen. Egmont vil dermed eie 100 prosent av TV2. Telenor og LO eier drøyt 48 prosent hver av A-pressen.

Selv om salget har vært avklart i lengre tid, gikk likevel næringsminister Trond Giske ut offentlig og advarte mot salget. Det fikk blant annet LO-leder Roar Flåthen til å reagere.