— En gang prøvde jeg med topping, og det var vondt. Heldigvis er det jeg som bestemmer hva som skal inn i dette her, sier Aarli, og peker på sitt eget, vidåpne gap.

Den hvite fløtemiksen svarer på temperaturen, og drypper nedover kjeksen. Men bare litt, for Aarli er raskt ute og forhindrer at isen går til spille.

Med skje - aldri uten.

— Kjempegodt, smiler han.

BELØNNINGEN: - Dett er kjempegodt, sier Helge Aarli(68) om softisen han nettopp har belønnet seg selv med. Bare det ikke er strø på, såklart.
SEAN MELING MURRAY

Se vår uformelle smakstest

Dyre fløtekroner

Aarli ga 35 kroner for isen, uten strø, på Diplom-Is-baren på Zachariasbryggen. Dermed har han besøkt det nest dyreste stedet i BTs pristest av utvalgte softis-steder i by'n og omegn.

Hadde Aarli valgt strø på toppen, noe som for øvrig var helt uaktuelt, ville prisen steget til 40 kroner.

Med sine 110 gram selger isbaren på Zachen en av testens minste softis, som gir omtrent tre gram softis for hver investerte fløtekrone.

For testens billigste — softisen på IKEA - får man i motsetning åtte gram softis per krone. Og den myke isen er ettertraktet vare blant som vil kose seg hos møbelgiganten.

Én million softis

— Når det er høysesong selger vi 5500 softis i Åsane hver uke. På årsbasis selger IKEA nærmere en million softis i hele Norge, sier Frode Skage Ullebust, fungerende kommunikasjonssjef i IKEA Norge.

I Bergen sentrum følges svensken tett i hæl av en amerikaner. McDonald's "softer" seg inn på andre plass med sine 141 gram fordelt på 19 kroner, og den uortodokse varianten McFlurry, som bruker softis som base, gir også valuta for pengene.

— Det er den det går mest av her, sier Kristine Nygaard, assisterende restaurantsjef på McDonald's Torgallmenningen.

Krokan-elskeren

Sjokoladesaus, jordbærstrø, tuttifrutti, salmiakk (!) og marengs.

Dette er bare et lite utvalg av dagens toppinger, som kommer i utallige varianter.

Krokan er favoritten hvis iskongen fra Sørlandet, Paal Hennig-Olsen, må velge.

— Det kommer litt an på dagsformen, ofte tar jeg den uten noe på. Men her om dagen hadde jeg en med krokan, og den var helt fantastisk. Isen blir så crispy og fin, og så må den være i kjeks, sier Hennig-Olsen, som har spist softis i 50 år.

— Det er deilig, sier han.

Oljen ga softis

På mange måter kan vi takke oljen for dagens softiseventyr.

Kanskje ikke den beste kombinasjonen å tenke på når man mmm-er i seg den myke vaniljemassen - men det var altså amerikanske oljeletere som brakte med seg varianten på 1960-tallet, forteller Eirik Kruse fra Diplom-Is.

— De tok med seg dette ut i Nordsjøen på 60-tallet, og vi og Hennig-Olsen tok produktet videre og kommersialiserte det, sier Kruse.

I fjor solgte de to isgigantene til sammen 2,3 millioner liter softis. Fordi den tilsettes luft og svulmer i maskinen, vil det Ifølge Kruses beregninger gi rundt 3,3 millioner liter ferdig softis.

— Siden størrelsen varierer veldig fra sted til sted, er det vanskelig å spå hvor mange softis det utgjør, sier Kruse.

Vil ha mer, mer, mer

Lille Eivind Brudvik Arntsen på ett og et halvt år er uansett fornøyd.

Når tanten Ann-Kristin Brudvik tilsynelatende fører skjeen med softis en annen vei, er responsen høylytt fra de blonde krøllene i vognen på Zachariasbryggen.

— Mer! Mer! Mer!

— Ahhh, sier Eivind, og smiler bredt.

— Mer!

— Vi måtte bare ha softis i dag. Det ligger til byturen, det, sier Ann-Kristin Brudvik fra Osterøy.

— Hvorfor softis er godt? Det bare er det!

— Alt som er søtt er godt, sier sønnen Erik (9).

Lag din egen softis

Dette trenger du til fire porsjoner

  • 3 dl kremfløte
  • 3 dl melk
  • 1 dl sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • Masse grovt salt
  • Is eller snø
  • To store fryseposer Mål opp fløte, melk, sukker og vaniljesukker i et målebeger med helletut. Sett en frysepose oppi en bolle og hell fløteblandingen i posen. Fyll en annen frysepose ca. halvfull med isbiter (eller snø, hvis du har det) og masse grovt salt. Knytt posen med fløteblandingen godt igjen, og putt den oppi isposen som også knyttes godt igjen. Pakk posen inn i et håndkle (bruk evt. hansker) og rist posen godt i 10–15 minutter. Fordel isen i skåler og spis med én gang! Mmmm!

Kilde: eliwies inspirasjonsblogg

ALTERNATIVT:

Du kan lage din egen softis ved å ha is i ønsket smak over i en bolle og piske den godt med en mikser. Deretter kan den sprøytes over i iskjeks, enten med sprøyteposer eller plastposer som du klipper et lite hull i.

Kilde: Diplom-Is