— Vårt krav er enkelt - alle ansatte som jobber innen butikker og utsalgssteder, skal ha samme lønnsutvikling og mest mulig like lønns- og arbeidsvilkår, skriver fagforeningen Handel og Kontor i en pressemelding.

Dersom fagforeningen og Næringslivets Hovedorganisasjon ikke kommer til enighet før førstkommende lørdag, blir 255 butikkansatte fordelt på 59 bedrifter spredt over hele landet, tatt ut i streik.

— Vi antar at endel av butikkene ved en streik vil prøve å holde åpent. Men vi har plukket ut de bedriftene der vi har flest organiserte, sier leder for informasjonsavdelingeni Handel og Kontor, Ove Magnus Halkjær.

Bakerier og blomsterbutikker vil bli spesielt hardt rammet.

Se listen over berørte butikker her

Uenige om lønn

Etter brudd i forhandlingene skal partene inn til mekling hos Riksmekleren torsdag og fredag.

Partene klarer ikke å bli enige om lønn.

— De ansatte som jobber i butikker og utsalgssteder som er regulert av NHO, tjener vesentlig mindre enn kollegaer som jobber i butikker som er omfattet av Virke, skriver fagforeningen i pressemeldingen.

Følg Aftenposten Økonomi på Facebook!

30 000 kroner forskjell

Forskjellen i lønn kan være opptil 30 000 kroner i året, opplyser Halkjær.

— Selv om man er på jobb på samme tid og jobber like mye, kan man tjene vesentlig mer ved å selge klær enn brød. Man gjør samme jobben og det er rett og slett urettferdig..

Handel og Kontor ønsker en forsterket lønnsgarantiordning som kan øke lønnen utover det som blir fremforhandlet i de sentrale oppgjørene. NHO har så langt ikke ønsket å justere opp tilleggene for kvelds- og helgearbeid slik Virke har gjort. NHO ønsket å avskaffe hele ordningen.

Partene står betytdelig fra hverandre idet meklingen setter i gang.