30 prosent av foretakene som ble etablert i 2005, var fortsatt i drift i 2010, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Det var langt flere av dem som etablerte aksjeselskap enn enkeltpersonforetak, som overlevde. 47 prosent av aksjeselskapene holdt koken etter fem år, mens bare 22 prosent av enkeltpersonforetakene.

Dette bildet avspeiler seg når man ser på foretakenes størrelse. Sannsynligheten for at et foretak overlever, øker i takt med størrelsen da det ble etablert.

Hele 71 prosent av foretakene som hadde fem eller flere ansatte, overlevde i minst fem år. Bare 29 prosent av dem med mindre enn fem ansatte, var i drift etter fem år.

— Vi har det så gøy

— Vi kjente til disse tallene før vi bestemte oss for å bli gründere, men usikkerheten og risikoen gjør det mer spennende å drive eget selskap. Det er få som har det så gøy på jobb som oss, sier Øystein Dreyer (29).

Sammen med broren Anders Dreyer og kameraten Tom Haugeplass (29) driver han selskapet Moero, som selger ferdigløsninger til personer som vil starte nettbutikk. De tre har stor tro på prosjektet, som er det mest vellykkede de har startet til nå. Men de sier det har kostet mye tid, penger og frustrasjon å få bedriften opp og stå.

— Du blir veldig kreativ av å leve på et budsjett som er tilnærmet null i perioder. Du må finne en veldig billig bosituasjon, sier Haugeplass.

12 prosent klarer seg

Det er stor forskjell på bransjer. Blant foretak som driver med elektrisitets-, gass-, damp- og vannforsyning eller avløps- og renovasjonsvirksomhet, var det hele 50,3 prosent som klarte seg gjennom de fem første årene.

Andre bransjer som kommer godt ut er bygg- og anleggsvirksomhet, omsetning og drift av fast eiendom (37,2 prosent) og reparasjon av motorvogner (30,1 prosent).

I andre bransjer er det færre enn to av ti som klarer seg i fem år. Blant dem som etablerte et foretak innen undervisning, var det bare 11,9 prosent som var i drift fem år etter. 12,7 prosent overlevde i kategorien kulturell virksomhet, underholdning og fritidsaktiviteter.

- Ofrer alt

Dreyer og Haugeplass er også del av statistikken. De nevner flere tidligere prosjekter som enten har feilet eller er lagt på is og sier det kan være vanskelig å legge fra seg prosjekter de har jobbet lenge med.

- Men man må prøve å trekke ut lærdommen og komme seg videre, sier Øystein.

Alt har heller ikke gått på skinner for bedriften guttene driver i dag.

— På et tidspunkt i fjor kollapset alt, og jeg tok opp så mye personlig lån at jeg ikke hadde penger til husleie. Jeg måtte sove hos kompiser i tre måneder, sier Haugeplass.

- Så dere ofrer endel for dette?

— Vi ofrer alt, sier han.

Gründerne har ett hovedtips til andre som vil starte egen bedrift.

— De fleste går konkurs fordi de blir for ivrige. De vil ha kontorutstyr, lokaler, møbler, internett og telefon med en gang, og det spiser av kapitalen. Slike investeringer bør man vente med til man ser at det går rundt, råder Anders.

Mange får jobb

Bedriftene i Sogn- og Fjordane har best statistikk for å overleve, der klarte 39,8 prosent seg i fem år. Oslo kommer dårligst ut, der er det bare 24,8 prosent som kommer seg gjennom de fem første årene.

De bedriftene som faktisk klarer å overleve de første fem årene, ser ut til å klare seg godt.

I 2010, fem år etter etableringen, hadde de fire ganger som mange personer ansatt som da de startet opp i 2005. Totalt økte sysselsettingen i disse foretakene med 29.885 personer på fem år.