Larsen har mange ganger tenkt å gå gjennom privatøkonomien, men det har ikke blitt gjort. Som han sier så vet alle at det er penger å spare på det. Det var gjennom en bekjent han kom i kontakt med det nystartede bergensfirmaet Totaloversikt. For 2500 kroner sjekket selskapet markedet for billigere lån, bedre innskudd, lavere priser på strøm, bredbånd, telefon, alarm og forsikringer, skriver Bergens Tidende.

Latskap og uvitenhet

— Det går på latskap og uvitenhet. De fleste sjekker ikke om det er bedre tilbud i markedet, de bare betaler. Sånn var jeg også. I dårlige tider hadde jeg kanskje gjort dette tidligere. Jeg ble overrasket over hvor mye penger det var å spare på en slik gjennomgang. Jeg skulle gjort det for lenge siden. Det er en utrolig enkel måte å spare penger på, sier Larsen.

Selskapet samlet inn alle hans avtaler og sammenlignet disse med andre tilbydere av tilsvarende tjenester. Larsen har 2,4 millioner kroner i lån på eneboligen på Garnes ved Bergen og 387.000 kroner i billån. Renten var på 3,9 prosent på huslånet og 4,5 prosent på billånet.

Beste tilbud i markedet var en refinansiering og en rente på 3,22 prosent. Det ville gitt Larsen 21.386 kroner i lavere rentekostnader på ett år.

Mye å spare

Dersom han fortsatt hadde hatt den gamle renten på lånet og fortsatt med det i fem år, ville han tapt 106.840 kroner. Det regnestykket forutsetter dagens pengeverdi og tilsvarende renteforskjell mellom egen bank og beste tilbud gjennom perioden. Det holder neppe, men likevel gir regnestykket en indikasjon på hva man kan spare ved forhandling med egen bank eller bytte av bank.

— Selv har jeg ikke gjort noen ting. De tok kontakt med min bank og jeg fikk redusert renten slik at den ble lik beste tilbud i markedet. Det var ordnet med en telefon. Dette burde jeg gjort årlig. Det er mye penger å spare på forhandling med banken. Men jeg som enkeltkunde hadde kanskje ikke hatt den samme gjennomslagskraften. Det er skremmende, de flår oss og det verste er at vi vet om det, sier Larsen.

Kan spare mer

Det var rentekostnadene som gjorde det store utslaget i Larsens tilfelle, men han kan spare ytterligere 3000 kroner på å skifte leverandører på strøm, bredbånd, telefon, TV, alarm og forsikringer. Larsen kommer til å ta kontakt med de andre leverandørene og konfrontere dem med bedre tilbud.

— Det regner jeg med, ja. Bare på alarmen kan jeg spare 80 kroner måneden. 80 kroner her og 80 kroner der, det blir penger av det. Jeg har anbefalt alle kjente å gå gjennom sin økonomi. Jeg har ikke angret ett sekund. Verst er det med renten i bankene. De håver inn milliarder og vi betaler en høy pris. Jeg kunne sikkert gjort mye i næringsvirksomheten også, sier han.

Gjør det selv

Larsen får full støtte fra Forbrukerrådet i at alle bør sjekke sin økonomi jevnlig.

— Det er store penger å tjene på lån og forsikring. Det er enkle måter å gjøre dette selv på, for eksempel på finansportalen for bank og forsikring. Tilsvarende finnes også på telefon og strøm for eksempel. Vi har ikke oversikt eller meninger om private firma som driver som en slags megler eller rådgiver. Vi anbefaler folk å gjøre dette selv, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos.

Avtale

Seniorrådgiver i medlemsorganisasjonen Norsk Familieøkonomi, Gisle Høyland, anbefaler alle å ta en årlig sjekk på økonomien. Norsk Familieøkonomi forhandler frem avtaler med en rekke leverandører og betalende medlemmer får tilgang til avtalene. Tilsvarende gjør også Huseierforbundet.

— Det er store penger å spare spesielt innen bank og forsikring. Vi inngår avtaler på vegne av våre medlemmer og har faste leverandører. De avgir garantier om at de skal ligge på topp 3 eller topp 5-listen i ett år. Men dette er enkelt å finne ut av selv på nettet. Vårt rentebarometer for eksempel, er åpent for alle. Folk må ta seg tid til gjennomgang av økonomien, sier Høyland.

Agnes Bergo i Pengedoktoren opererer i en helt annen gate. Hennes tjenester er ikke for folk flest, men for de svært betalingsdyktige som hun sier. Også hun anbefaler alle å gå gjennom egen økonomi jevnlig.

- Mye å spare også for småbedriftene

En gjennomgang av egen økonomi kan gi stor gevinst, spesielt er det mye å hente i banken.

Geir Morten Folkestad leder det nystartede selskapet som spesialiserer seg på tjenesteleverandører som skor seg på kundene. Bankene er verstingene ifølge Folkestad.

— Det er veldig ofte tilfeldig hvordan du velger dine leverandører. De fleste velger gjerne banken som foreldrene har, og finner trygghet i det. Det betyr imidlertid ikke at du skal betale mer enn nødvendig. Det er mest å spare på bankrenten, sier Folkestad.

Uavhengig

— Som regel er det nok å ta kontakt med banken eller forsikringsselskapet for å få bedre betingelser. Det er første råd. Nytter ikke det bør man skifte leverandør, sier ham.

- Men dette kan jo forbrukerne lett gjøre selv?

— Ja men erfaringen er at mange ikke gjør det. Vi analyserer hele privatøkonomien og folk blir overrasket over hvor mye penger det er å spare. Vi tar 2500 kroner for en slik analyse. Om ikke du sparer mer enn 5000 kroner er den gratis. Vi er helt uavhengig av alle leverandører og mottar ingen provisjon for våre anbefalinger. Det skiller oss fra alle andre i markedet.

Totaloversikt ser et stort marked fordi folk flest ikke gjør denne jobben jevnlig.

Overvåkingstjeneste

— Vi utvikler nå en abonnementsordning, en overvåking der vi hele tiden oppdaterer beste tilbud på bankrenter, forsikring, bredbånd, telefon, alarm, strøm og andre slike tjenester. Det vil koste 50–100 kroner måneden å være oppdatert til enhver tid. Det er veldig mye å hente for små og mellomstore bedrifter, sier Folkestad.

Selskapet har fått såkalte skattefunn - midler fra Innovasjon Norge på 20 prosent av utviklingskostnadene, tilsvarende 650.000 kroner. Totaloversikt har også inne en søknad om etableringsstipend, normalt på 400.000 kroner.