— Etter påske skal alt ut. Det blir mer konkurranse for selgerne. Kjøperne stiller flere spørsmål, sjekker flere leiligheter og veier mer for og imot, sier Stian Grøtte fra Privatmegleren Syd.

FUNGERER: - De neste to ukene snakker vi 40–50 nyheter fra oss. Det har vært ekstremt få boliger til salgs første kvartal. Folk har vært litt skeptiske, mye på grunn av unødvendige skriverier i media. Markedet er velfungerende, sier Fredrik Søreide fra Krogsveen.
Rune Sævig

Det er mandag ettermiddag i påskeuken, og eiendomsmegleren har andregangsvisning på en leilighet på Sandviken brygge, nær Måseskjæret. Fra leiligheten i sjette etasje, får man hver en stråle av ettermiddagssolen, men ingen har så langt kommet på visning for å nyte synet.— Måseskjæret er Måseskjæret. Skjer det ikke noe nå, kan jeg ha privatvisninger i påsken, sier Grøtte.

KLARE: - Rundt og etter påsketider kommer det drøyt 75 eiendommer for salg fra oss. Vi forventer et vesentlig større tilbud fremover, noe folk signaliserer at de er klare til å ta imot. Mange har gått lenge uten å finne noe spennende, sier regiondirektør Martin Raknes i Eiendomsmegler Vest.
Tor Høvik

Nasjonal høysesongSelv med stillstand hos attraktive solstråler, venter stormen like rundt hjørnet. Det velkjente vårsleppet til meglerforetakene sparkes i gang påskeaften og BTs ringerunde viser at boligmarkedet kan forvente seg en real flodbølge.

Over 700 boliger skal legges ut for salg i Bergen, fordelt på påskeaften og en til to uker fremover.

Hvem skal selge mest? Se grafikken til høyre!

Også i Oslo og Trondheim sparkes nå høysesongen i gang.

— Vi regner med at det er full fart i markedet rett etter påske. Jeg forventer en ytterligere økning i tilbudet og et mer normalisert marked. Høysesongen varer normalt ut juni, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler1 i Oslo.

Påsken er skillet mellom vinter og vår i boligmarkedet, uansett når den kommer, mener Pål Morten R. Oxaal fra Heimdal Eiendomsmegling.

— Det blir et stort vårslepp også i Trondheim. Det ble lagt ut lite i ukene før påske og mange har ventet på at påsken skal bli overstått. Nå kommer boligene for fullt, sier Oxaal.

TIDLIG PÅAN: - Jeg har allerede ute annonser for å rekke visninger uken etter påske. For meg er det viktig å være i forkant. Da blir konkurransen også mindre, sier Beate Bøe Kalsaas fra HOME Eiendomsmegler.
HOME

Ikke bare nyheterNoen av de mange hundre boligene som skal selges i Bergen har vært ute i markedet tidligere, mens andre har ventet på det rette tidspunktet.

For DNB Eiendom, som troner øverst i BTs oversikt, er over halvparten «gamle boliger» som prøver lykken i markedet på ny.

— Men både påskeaften og fredagen etter påske har vi veldig mange nyheter som skal ut, sier daglig leder Dag Jonny Johannessen.

Omtrent 100 av de drøyt 200 annonsene representerer nye boliger i Bergensmarkedet. Spesielt eneboligene kommer nå for fullt.

— Det vil gi mer fart i markedet. De som sitter på leiligheter venter på eneboliger, noe som igjen vil kunne gi et slipp på leiligheter. Jeg forventer et godt totalvolum og en etterspørsel som jevnt vil følge økningen i tilbudet, sier Johannessen.

NETTVEKST: - Bare påskeaften presenterer vi 45 nye annonser i boligavisen. På grunn av fridagene i påsken får annonsene lang varighet og vi treffer mange potensielle kjøpere. Aktiviteten på nett øker også kraftig, sier Tommy Kaland fra Kaland & Partners.
Rune Sævig

Mulig boligkupp

Tidligere i uken lå det ute litt over 270 brukte boliger til salgs på Finn.no i Bergen. Med det kraftige vårsleppet vil tilbudet øke betraktelig, noe som kan påvirke boligprisene.

— Ofte tar de et hvileskjær i påskemåneden. Det skyldes at det selges lite i påsken og at det også kan bli et overskudd av boliger når høytiden er over, sier professor Ola Honningdal Grytten fra Norges Handelshøyskole (NHH).

- Betyr det at kjøperne kan gjøre boligkupp?

FLOMFARE: - Vi kommer ikke med så mange annonser, faktisk. Vi hadde allerede mye ute før påsken. Sist uke var eksempelvis den beste hittil i år, nettopp fordi vi unngår flommen. Du kan si vi hadde høysesongen litt tidligere, sier daglig leder Asbjørn Myrstøl fra Garanti Bergen sentrum.
Eirik Brekke

— Ja, rett etter påske kan du det, fordi en del boliger som ikke er blitt solgt tidligere legges ut. Men, da må du slå til raskt. Det tar ikke lang tid før prisene vanligvis stiger igjen, ettersom etterspørselen også tar seg raskt opp etter påske.

Tidlig blomstring

Det er ikke nytt at påskeferien representerer et skille i boligmarkedet. Mange vil selge under grønnere tider eller bruker ferien til å bestemme seg for et eventuelt salg.

Forskjellen i år er imidlertid at påsken er sen og at våren kom i rekordfart. Veksten i markedet kan dermed ende opp med å bli mindre enn det man vanligvis tror.

— Tilbudet i Bergen er fremdeles lavt, selv om det var vår allerede i mars. Det er store forskjeller der ute og det blir spennende å se hvor mye det vil øke denne gangen, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

I Oslo har den tidlige våren på mange måter innhentet boligmarkedet og antall boliger til salgs har økt. I Bergen er ikke tendensen den samme, ifølge Dreyer.

- Grådig spent

— Vi har ikke bevisst ventet med noe til etter påske. Markedet har vært kjempebra hittil i år og jeg har ikke tro på noe prisstigning etter påsketider, sier salgssjef Chris André Skorjanc fra Proaktiv Sandviken.

Heller ikke hans kollega Børge Vadset i Fana planlegger noe vårslepp, men påpeker at etterspørselen i markedet klarer et mye større volum.

— Tilbudet av boliger har vært utrolig lavt og det har vært et vanskelig år å forutse, vårslepp eller ikke. Jeg kan ikke se at det skal klare å rette seg opp på et par uker etter påske, men jeg er grådig spent, sier Vadset.

Sikker på salg

I leiligheten på Måseskjæret er ikke eiendomsmegler Grøtte videre bekymret. Noen dager tidligere var det flere interessenter på visning, og han er sikker på å få solgt.

— Rekkehus på Sandsli eller i Fana, leiligheter i Sandviken - det blir stort sett solgt. Og noen av dem til vanvittige priser. Det er jo et begrenset tilbud av slikt, sier Grøtte.

NETT_Boligmarkedet april2014.jpg